Hrvatska
StoryEditor

Petrov: Budimo spremni na žrtve bez kalkulacija, predstoje bolne odluke

08. Studeni 2015.
Piše:
Ato Markin

Odmah nakon što su objavljeni prvi neslužbeni rezultati parlamentarnih izbora, čelnik MOST-a Božo Petrov održao je govor u stožeru stranke

Nema sumnje, ugodno iznenađenje parlamentarnih izbora je stranka MOST, mlada stranka koja nakon 22 posto prebrojenih glasova ima 18 zastupnika u Hrvatskom saboru.

- Današnji vaš izlazak na birališta bio je vaše pravo i dužnost. Mi smo dužni odgovoriti na to u skladu s onim što smo obećali vama. Dužni smo jer smo dali svoju riječ, a ona bi od danas trebala značiti odgovornost, poručio je Petrov nastavivši:

- Postoje važni trenuci u životu, u kojima ne dijelite ljude već se nadate da će prihvatiti poziv da zajedno izgradite jednu bolju domovinu. Prošlo je i previše vremena za raščišćavanje starih odnosa ili slaganje novih slagalica. Ako ikada, onda danas trebamo sve ljude, sve one koji upravljaju da bismo zajedno izgradili bolji i pravedniji sustav. Neminovno će postojati situacija zbog strukturalnih promjena gdje će biti potrebno donijeti bolne odluke koje će zahvatiti prijatelje ili rodbinu, ali ako se one ne naprave onda će i povlašteni biti dugoročno oštećeni jer neće živjeti u uređenoj državi. Nemamo vremena za kalkulacije, ono je isteklo jučer. Vjerujem u ove ljude i da su duboko svjesni težine situacije u kojoj se nalazimo. Zato pozivam sve ljude koji danas upravljaju da zajedno napravimo bolji i pravedniji sustav koji ćemo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Budimo spremni na žrtve bez kalkulacija i gradimo zajedno bolju Hrvatsku, zaključio je Petrov.

Na upit je li bliži HDZ-u ili SDP-u poručio je kako je MOST-u sasvim svejedno koja će stranka prihvatiti promjene. Bitno je da ih prihvate da krenemo u borbu za bolju budućnost.

 Hoćete li tražiti mjesto mandatara Vlade?

- Nama to zasad nije bitno. Naravno, pitanje je hoće li oni uspjeti napraviti mogućnost da na kraju netko od njih bude pravi mandatar Vlade. Ali nama su na prvom mjestu reforme, zbog toga smo i ušli u ovu priču.

- Mi smo duboko svjesni odgovornosti koju smo danas preuzeli na sebe zahvaljući hrvatskim građanima. Mi od te odgovornosti ne bježimo, ne plašimo s preuzeti odgovornost za vođenje ove države. Onaj tko želi razgovarati s nama, mora imati na umu jedno - može razgovarati ako želi ozbiljne promjene u Hrvatskoj, i to čak pod cijenu da sljedeće izbore izgubimo ili da sljedeće izbore nestanemo s političke scene. Jer doista želimo učiniti ono što je dobro za budućnost ove zemlje. U državi koja je duboko podijeljena i u kojoj ima previše siromašnih, stvari se ne rješavaju svađama, nego dijalogomom. Stvari se ne rješavaju ideološkim sukobima, a to je sve što mi nismo. Mi smo pobjednici ovih izbora, to je valjda svima jasno. Pokazali smo ne da smo treći, već da smo jedini i pravi put. Spremni smo preuzeti odgovornost za provođenje reformi, ali i voljni razgovarati sa svima koji razmišljaju poput nas, poručio je drugi čovjek MOST-a Drago Prgomet.

Nakon 50 posto prebrojanih glasova koalicija predvođena SDP-om ima 53 mandata smanjivši zaostatak za HDZ-om koji sada ima 61 mandata (s tri zastupnika dijaspore). Most je treća stranka sa 19 zastupnika, a slijedi IDS-PGS sa četiri zastupnika. Lista Bandić Milan u ovom trenutku ima dva zastupnika koliko ima i HDSSB. Živi zid i UH imaju po jedan mandat.

23. travanj 2024 09:21