Hrvatska
StoryEditor

Plaća državnih službenika ovisit će o postizanju pojedinačnih ciljeva

11. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Do kraja sljedećeg tjedna bit će dovršen Akcijski plan aktivnosti koji će propisati jasne rokove za ujednačavanje plaća za državne i javne službenike i zaposlenike zaposlene u javnim poduzećima i u jedinicama lokalne uprave, zajedno s ustanovama i komunalnim tvrtkama.

Riječ je o 390.000 zaposlenika, kojima će biti propisana ista vrijednost radnog mjesta unutar svih sustava, a uvest će se i varijabilni dio plaće kao nagrada, odnosno uskrata ovisno o učinku, piše Jutarnji list.

- Cilj je ovog projekta ujednačeni i transparentniji način definiranja i određivanja cijene jednakog radnog mjesta unutar različitih sustava javnog sektora. Danas su razlike u plaćama ozbiljne - čistačica ili pravni refernet u agenciji ili javnim poduzećima, kojima je vlasnik također država, imaju 30 do 40 posto veće plaće od onih u, primjerice, ministarstvu, kaže pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava Mario Bebić koji je voditelj projekta uspostave jedinstvenog upravljanja ljudskim potencijalima u javnom sektoru.

- Danas na istom radnom mjestu u državnoj upravi i npr. Gradu Zagrebu razlika u plaći iznosi i do 20 - 30%, a to ne prati nikakav kriterij uspješnosti u radu. Iako u cijelom javnom sektoru treba ujednačiti vrijednost istog radnog mjesta, to ne znači da će zaposlenici imati iste plaće. To nikako nije cilj. Na visinu plaće utjecat će uspješnost pojedinca. Konkretno, utvrdimo li da je vrijednost radnog mjesta knjigovođe u javnoj upravi, primjerice, koeficijent dva, to znači da će početna pozicija svima s istim uvjetima biti dva. I u bolnici, i u ministarstvu i na HTV-u. Plaća će ovisiti o postizanju pojedinačnih ciljeva te na istom radnom mjestu plaća može biti različita od radnika do radnika, kaže Bebić.

15. travanj 2024 20:06