Hrvatska
StoryEditor

Plan Ministarstva financija podbacio za 7 milijardi kuna

14. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Najnoviji podaci Ekonomskog instituta upućuju da se stanje u ekonomiji pogoršava. Poslovni indeks CEIZ, indikator realnog stanja gospodarstva, u studenom je pao peti mjesec zaredom, nakon što je stagnirao sedam prethodnih mjeseci.

To upućuje, piše Jutarnji list, da se “poslovni ciklus u četvrtom tromjesečju ove godine pogoršava te da pad ekonomske aktivnosti još uvijek nije dosegnuo dno”. U posljednjem kvartalu 2013. očekuje se daljnji pad BDP-a.

Neovisno o indeksu CEIZ, na negativne trendove upućuju i drugi ekonomski pokazatelji, a važno je ishodište, čini se, šok koji trpi domaća industrija nakon ulaska u EU što se odražava i na proračunske prihode.

Prema podacima Ministarstva financija, prihodi od PDV-a u studenom su iznosili 2,9 milijardi kuna, što je 600 milijuna kuna ili 17,2 posto manje nego u istom mjesecu godinu prije.Rezultat u studenom malo su popravili neki drugih prihodi, pa je minus ukupno iznosio oko 380 milijuna kuna.

Ukupni prihodi proračuna u jedanaest mjeseci bili su 98,2 milijarde kuna, što je čak 2,4 milijarde kuna ili 2,4 posto manje nego u istom razdoblju 2012. godine. Prvi prijedlog proračuna za 2013. predviđao je da će prihodi porasti za 4,7 milijardi kuna, što govori da je Ministarstvo financija “omanulo” za čak sedam milijardi kuna.

19. travanj 2024 03:20