Hrvatska
StoryEditor

Planovi za bolju Hrvatsku spali s 21 na 5

05. Listopad 2015.

HDZ je predstavio svoj izborni program 5+ Hrvatska u kojem se mnogo toga vrti upravo oko broja pet. Tako smo nakon Plana 21, spali samo na pet, doduše s plusom.

Program je dovoljno nadobudan da izazove napade suparnika i neistomišljenika te općenit kako se ne bi previše vidjelo na koji način će se sve to postići. Podsmjeh je odmah krenuo od vladajućih, iako su sami odavno priznali da je njihov izborni Plan 21 propao, misleći možda ipak da je dovoljno to što je porastao BDP za 1,2 posto, jer je 1,2 je obrnuto čitani 21. A onda je otkriven program jednog kandidata iz Prnjavora s prošlogodišnjih izbora u takozvanoj Republici Srpskoj koji je iznio vrlo sličan program naziva 5+. HDZ odgovara da iza njihova programa punog naziva Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+ Hrvatska, stoje hrvatski i njemački stručnjaci te da se programima bave oni koji ga nemaju. Usprkos svemu SDP dostiže HDZ prema CRO Demoskopu i sada ih razdvaja samo jedan postotni bod. Saga se nastavlja…

U predizborje ministar financija Boris Lalovac najavljuje smanjivanje PDV na 13 posto za desetak proizvoda kako bi se potaknula domaća proizvodnja. Smanjit će se tako vjerojatno cijene ribe, jaja, blitve, zelja, krumpira, jagoda, jabuka i mandarina. Pridružuje mu se ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić koji za idući mandat planira usklađivanje obrazovanja i potreba tržišta.

Od nove vlade stoga Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, očekuje promjene za koje je potrebna hrabrost i odlučnost. Rekla je to na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova ustvrdivši da zapravo političari, ne poduzetnici kroje poduzetničku klimu. Nažalost političari se promjena sjete samo kada su izbori pred vratima. Čim izbori prođu zaborave sva obećanja.

Migrantska kriza nakon 20 dana u središtu zbivanja lagano prepušta naslovnice izbornoj kampanji, iako će, naravno i migranti biti dio nje. I dok se vlast kune kako će se zaštititi hrvatski turizam od novog naleta migranata na jug kojeg, kako kaže ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić predviđaju stožeri za histeriju, Slavonija se čudi koliko se brani jug Hrvatske. Slavonija je ostala na brisanom prostoru ponovo nakon Domovinskog rata, gospodarske krize i sada pod valom migranata. Turizam je važan, no ne može se ne primijetiti različit odnos prema Slavoniji i Dalmaciji. U očekivanju, pak, zatvaranja mađarske granice prema Hrvatskoj ministar Ostojić najavljuje da će preusmjeravati migrante prema Sloveniji te da sve zapravo ovisi o Njemačkoj. Koliko je već do sada ‘ispucano‘ slova u nazivima planova i koliko nas još slova čeka?

Štrajk prosvjetara je završio bez ispunjenja zahtjeva o povećanju plaća od četiri posto. No, dani provedeni u štrajku će biti plaćeni, a budućoj Vladi poručuju da ima mjesec dana mira. Vrlo je moguće stoga da će se nastaviti muke učenika, studenata i roditelja. Znači upravo onih koji su u obustavama rada prosvjetara uvijek najviše pogođeni.

U jednom danu razgrabljeno je 10.000 energetski učinkovitih kućanskih uređaja A+++ za čiju kupnju se dobivaju poticaji od 800 kuna. Cijena takvih uređaja je povisoka, pa je vjerojatno onima koji su i namjeravali kupiti nešto ‘jače‘ poticaj dobro ‘sjeo‘, iako i tako snižen iznos nije malen. Neki građani očito imaju novaca, možda su i ekološki svjesni, ali čini se da tako ipak neće previše uštedjeti osim ako nisu imali izuzetno stare uređaje. Naime, prema izračunu potrošnje onaj tko zamijeni perilicu A+ onom A+++ uštedjet će godišnje struje samo za 35 kuna. To nije nikakva ušteda, pa će se kupnja suvremene perilice rublja isplatiti tek nakon dugog niza godina.

19. travanj 2024 23:13