Hrvatska
StoryEditor

‘Plasiraju se laži kako bi se oslobodilo od troškova grijanja‘

18. Veljača 2013.

U pravno-medijskom ratu s Regionalom organizacijom za zaštitu potrošača ROZP i Građanskom inicijativom ‘Neću usluge toplane‘, bolje rečeno s njihovim predsjednicima Željkom Tomašićem i Domagojem Švegarom, Gradska toplana oglasila se pismom medijima i protuoptužbama kojima direktor Inoslav Latković nastoji pobiti tvrdnje Tomašića i Švegara.

- Nastavno na objave na stranicama ROZP-a, a koje su preuzete na drugim portalima i tiskovinama, obavještavamo cijenjenu javnost da je u navedenom iskazano niz netočnih podataka. Vezano uz pokretanje ovršnih prijedloga, netočan je podatak da je pokrenuto samo 5 ovrha. Točno je da je u pitanju oko sedamdeset predmeta do sada, dok očekujemo da će ih biti zaključno oko 200, kaže Latković uz obrazloženje da su ovršni postupci pokrenuti nakon utvrđenja dospjelih nenaplaćenih potraživanja Gradske toplane. Uzimajući neupitnim izvode otvorenih stavki neplaćenih računa korisnika koji s Gradskom toplanom uopće nemaju potpisane ugovore o korištenju toplinske energije, Latković vjerodostojnima smatra i odvjetničke isprave temeljene na takvoj dokumentaciji, a na osnovi kojih je i angažirani javnobilježnički ured koji je donio i ovršna rješenja radi naplate. 

Na tvrdnje Tomašića i Švegara da se Gradska toplana selektivno okomila ovršnom naplatom baš na njih kao inicijatore pobune protiv Gradske toplane od koje samo traže mogućnost odvajanja od sustava grijanja bez nametnutih, i u praksi teško izvedivih uvjeta, direktor Latkovć kaže da tu nema nikakvog zastrašivanja, već da se Gradska toplana za ovršni postupak odlučila prema onim dužnicima koji nisu podmirili nijedan račun za grijanje koji je Gradska toplana ispostavila od početka svog poslovanja u kolovozu 2012. godine, nakon stečaja Toplane i desetina milijuna dugova ostavljenih u tom predmetu. Latković optužbe ovršenika da se Gradska toplana namjerava namiriti ne isključivo novcem, već imovinom dužnika, naziva apsurdnima, pri čemu podsjeća da je Gradska toplana svojim korisnicima nudila i mogućnost otplate dugova i na rate. Prešućujući meritum stvari, Latković napominje ‘da se svako mjerno mjesto, po zakonskoj proceduri, može izdvojiti iz centraliziranog sustava grijanja‘, a što je zapravo ono što dio korisnika usluga grijanja i želi, ali u praksi ne može ostvariti, već umjesto toga dobiva račune za grijanje iako su se otpojili iz toplanina sustava grijanja i ne koriste ga više. 

Latković u svom pismu nastavlja optuživati suprostavljenu stranu da ‘..je nevjerojatno da se u javnost plasira ovoliko laži i neistina, a sve iz razloga osobnog interesa koji ide u smjeru oslobođenja od troškova grijanja...‘. - Upitno je koliko su u cijeloj priči za navedenu organizaciju bitni samo potrošači. Što je s preko 20.000 građana koji primaju i redovno plaćaju usluge grijanja? Jesu li i oni potrošači prema ROZP-u, ili su potrošači isključivo manji broj nezadovoljnika koji su posvetili svoj život uništavanju Gradske toplane, a na štetu svih onih koji žele da im se omogući redovno i kvalitetno grijanje, kao i na štetu svih zaposlenih u toj gradskoj tvrtki, pita se Latković. Ne navodeći ništa pobliže o sadržaju dopisa ROZP-a, Latković kaže da iz tog dopisa koji je potpisao Tomašić ‘nije vidljiva daljnja volja za mirnim, niti bilo kojim drugim konstruktivnim načinom rješavanja problema...‘, a što je, po Latkoviću, suprotno dobroj poslovnoj praksi u postupku mirenja na koju se poziva ROZP. 

- Iščitano iz svega, zaključuje se jedino da isti želi oprost duga. Ugovor ne želi potpisati kako je predviđeno zakonom, te želi da mu dosadašnje grijanje bude dar, tumačenje je koje Latković daje za ROZP-ov stav da se nikome bez ugovora i narudžbe ništa ne smije isporučiti i naplatiti, odnosno, ako se i isporuči bez pristanka kupca, onda se takva roba ili usluga ne smije naplatiti, već se mora smatrati darom u propagandne svrhe. Govoreći o prekršajima Gradske toplane, vezanima za datum očitanja brojila i neiskazivanje datuma izdavanja na računima, Latković kaže da je riječ tek o formalnim propustima koji, osim što su odmah ispravljeni, zapravo ni nemaju utjecaj na korisnike. Uz isticanje da Gradska toplana posluje transparentno i otvoreno, Latković tvrdi da ROZP neskriveno u svojoj objavi poziva na javno nasilje, te u vezi toga Latković najavljuje poduzimanje daljnjih pravnih postupaka.

27. travanj 2024 19:10