Hrvatska
StoryEditor

Plinofikacija Dalmacije investitore tjera u očaj

08. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

Plinofikacija Dalmacije teče mnogo sporije nego što se očekivalo. Lokalne vlasti u Splitu i Šibeniku, primjerice, ne pokazuju pretjerano veliko zanimanje. Čak se i u Zadru, gdje se najdalje odmaknulo, stanje sporo mijenja.

Proces koji je u zapadnim europskim zemljama odavno prepoznat i završen - kod nas investitore tjera u očaj. Godine priprema i zadarska je Maraska postala prvi dalmatinski gospodarski objekt spojen na plinsku mrežu. Zahvaljujući investiciji vrijednoj milijun i 700 tisuća kuna, u proizvodnji je ostvarena 30-postotna ušteda i upola je smanjena emisija štetnih plinova.

Naš je izračun da bi se investicija vratila u roku od 3 godine, nadamo se da će naša potrošnja, samim time i proizvodnja, rasti pa da će taj period povrata biti čak i kraći, izjavio je direktor Maraske Vandri Montabelo. Uz Marasku, koja se prije dva tjedna spojila na plinsku mrežu, na mrežu će se spojiti TKZ u Zadru, OBZ, ŠC na Višnjiku, Falkensteiner, praonica Turisthotela i niz drugih objekata, ali i 65 kućanstava. Razlika u cijeni između grijanja na loživo ulje i na plin - drastična je. No problem je presporo spajanje potencijalnih korisnika na plinsku mrežu. Prema riječima predsjednika Stručne udruge za plin Miljenka Šunića sve teča presporo zbog vrlo velikih birokratskih problema oko natječaja koji se ponavljaju po nekoliko puta pa se gubi vrijeme. Osim toga, kaže, taj dio zemlje nema tradiciju plinofikacije. Do sada, prema podacima distributora, još 300 kućanstava i gospodarskih objekata u Zadru zatražilo je spajanje na plinsku mrežu. Kažu da im se, unatoč svemu, isplati prekopavati ulicu i radi samo jednog ili dva korisnika. U idućih 8-10 godina u Dalmaciji EVN planira na mrežu spojiti između 130 i 150 tisuća korisnika. Naravno, pod uvjetom da iz sadašnje prve, prebace u šestu brzinu.

23. travanj 2024 12:45