Hrvatska
StoryEditor

Pliva i Ikea najveće su investicije u Zagrebačkoj županiji

21. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Danas je održan jedanaesti Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije gdje su se nazočni osvrnuli na stanje u gospodarstvu Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske.

Uvodni govor održao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je rekao kako gospodarstvenicima u zadnjih nekoliko godina nije bilo lako. Kožić je naglasio kako je stopa nezaposlenosti rasla i u Zagrebačkoj županiji, ali unatoč tome poduzetnici u županiji su postigli relativno dobre rezultate. Župan je rekao kako su za 2013. godinu povećana sredstva za poticanje malog i srednjeg gospodarstva, a neke od planiranih aktivnosti uključuju program razvoja poduzetničkih zona, investicije Plive i Ikee kao najveće u županiji te realiziranje novih investicijskih ciklusa.Gradnja novog pogona Plive, vrijedna 120 milijuna eura, realizira se na području Zagrebačke županije, u općini Brdovec, a gradnja Ikee trebala bi započeti na proljeće ove godine.

-Velika je važnost i skorog članstva Hrvatske u Europskoj Uniji te očekujemo da će Zagrebačka županija biti među prve tri županije u iskorištavanju fondova Europske unije - rekao je Kožić.

Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb objasnila je prisutnima tekuća gospodarska kretanja i prezentirala očekivanja u gospodarstvu za 2013. i 2014 godinu. -2012. godina bila je godina gospodarskog pada, osobna potrošnja bila je suzdržana, razina investicija niska - rekla je Švaljek. Također je pojasnila kako trenutno nema dovoljno znakova koji bi ukazali na to da bi stopa rasta mogla biti pozitivna u 2013. godini. Švaljek je nabrojala neke dobre vijesti za hrvatsko gospodarstvo kao što su pristupanje Europskoj uniji, dobra očekivanja od turizma te pojačani interes stranih investitora, ali i neke loše vijesti kao što su nepovoljni uvjeti poslovanja poduzetnika i pogoršanje kreditnog rejtinga.

Programe i mjere koje se provode u Zagrebačkoj županiji kako bi se potaknuo razvoj gospodarstva i poljoprivrede predstavili su Damir Fašaić - pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije i Gordana Županac - pročelnica odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Zagrebačke županije. Neki od tih programa uključuju kredite za poduzetnike,jamstva za kredite te bespovratne potpore i subvencije.

24. travanj 2024 17:50