Hrvatska
StoryEditor

Pliva i PMF završili projekt vrijedan 7 milijuna kuna

05. Travanj 2016.

Pliva i Prirodoslovno-matematički fakultet uspješno su završili projekt Met4Pharm, vrijedan više od sedam milijuna kuna, te su danas u prostorijama Plive predstavili rezultate tog projekta koji se bavio razvijanjem novih metodologija ta kontrolom procesa priprave lijekova.

Projekt Met4Pharm financiran je iz EU fondova, a trajao je 16 mjeseci. Spomenuta metodologija trebala bi omogućiti bržu, učinkovitiju i jeftiniju analizu produkata kemijskih reakcija i samim time smanjiti upotrebu opasnih tvari u farmaceutskoj industriji.

- Met4pharm je na dobrobit sviju, a posebice troje mladih stručnjaka koji su kroz ovaj projekt prošli dodatnu edukaciju, a zatim i dobili zaposlenje u odjelu Kontrole kvalitete u Plivi. Znanost i gospodarstvo  uspješno je povezano, budući da smo ne samo povećali konkurentnost hrvatske znanosti, već i osigurali tehnologije za budućnost na kojima će raditi naši studenti  – izjavio je koordinator projekta u Plivi, prof.dr.sc  Ernest Meštrović. 

–Pliva već godinama uspješno surađuje s akademskom zajednicom i fakultetima na konkretnim projektima koji su čvrsti temelj za napredak i razvoj hrvatskog gospodarstva – nadovezao se Mihael Furjan  predsjednik Uprave Plive.

Na rad državne administracije obrušio se Predrag Novak, voditelj projekta i profesor na Kemijskom odsjeku PMF-a. Novak je ustvrdio kako je bilo puno više administrativnih problema, nego pri samoj izvedbi projekta. Posebne poteškoće zadalo im je ono što ja nazvao ’posredničko tijelo broj 1’. Nije htio precizirati o kome se radi, no napomenuo je da im je ono skoro onemogućilo projekt.

Ministar obrazovanja i športa Predrag Šuster, kome je Novak ranije uputio apel da promijeni sustav, bio je fasciniran onime što je vidio u Plivi. – Radi se o uspješnom primjeru sinergije države i privatnog sektora. No, svjestan sam kako  ima još dosta stvari koje treba mijenjati, to zapažam radeći svaki dan u svome ministarstvu. Moderna  država treba biti poput nogometnog suca. Što se manje primijeti i čuje za nju u tržišnoj utakmici, to je gospodarstvo zemlje jače – zaključio je ministar.

19. travanj 2024 04:42