Hrvatska
StoryEditor

Po kvaliteti logistike Hrvatska 55. u svijetu

25. Ožujak 2014.

Hrvatska je prema indeksu logističke izvedbe (LPI), koji svake dvije godine izrađuje Svjetska banka, na 55. mjestu među 160 država u svijetu, objavila je Svjetska banka.

Izvješće Svjetske banke pod nazivom ‘Povezivanje radi natjecanja 2014: trgovinska logistika u globalnom gospodarstvu‘ rangira 160 država po nekoliko čimbenika trgovine, među ostalim po izvedbi carine, kvaliteti infrastrukture i vremenu isporuka.

U odnosu na izvješće iz 2012. godine, Hrvatska se spustila za 13 mjesta.

Ovogodišnje izvješće pokazalo je da Njemačka ima najbolju logistička izvedbu, a Somalija najlošiji rezultat. Kao i prethodna istraživanja, i ovogodišnje pokazuje da zemlje s najvećom razinom dohotka dominiraju među prvih 10 u svijetu po kvalitetnoj logistici. Tako je na drugom mjestu Nizozemska, potom Belgija, a na četvrtom mjestu Britanija.

U središnjoj i istočnoj Europi, ispred Hrvatske su Češka (32. mjesto), Mađarska (33.), Slovenija (28) i Slovačka (43.), a ispred su i Rumunjska (40.) te Bugarska (47.).

Podaci su prikupljeni istraživanjem provedenim u više od 1.000 profesionalnih logističkih tvrtki. Svjetska banka kreira indeks logističke izvedbe (LPI) svake dvije godine, a počela je 2007. godine.

Zadnjih godina, s padom carinskih stopa u svijetu, logistika i ostali aspekti svjetske trgovine dobivaju na značaju kao prostor za smanjivanje troškova trgovine. Istraživanje Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma iz 2013. pokazalo je da smanjivanje visokih transportnih troškova i nepotrebne birokracije u trgovini može osigurati značajan poticaj globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP).

U širem kontekstu, sve više zakonodavaca prati LPI za evaluacije. Tako primjerice Europska komisija koristi taj indeks u svom rangiranju članica po izvedbi u transportu, a 2013. ga je koristila i kod evaluacije carinske unije EU-a.

18. travanj 2024 07:22