Hrvatska
StoryEditor

Po novac kod Pavoševićke i Sanaderov tjelohranitelj

14. Siječanj 2013.
Piše:
liderhrt

Šef osiguranja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, Davor Blažević, posvjedočio je na suđenju Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci u slučaju Fimi media da je nekada najmoćniji hrvatski političar bio štićena osoba do kraja 2010., to jest više od godinu dana nakon odlaska s dužnosti.

Iako je iz Blaževićeva iskaza proizlazilo da je Sanader bio pod cjelodnevnom zaštitom i u vrijeme kada je pod prijetnjom kaznenog progona 9. prosinca 2010. pobjegao iz Hrvatske u Austriju, gdje je dan kasnije uhićen, u MUP-u se doznaje da mu je zaštita ukinuta u rujnu te godine.

Policajac koji je suspendiran jer je kontaktirao s tada već optuženim Sanaderom, otkrio je da je i osobno jednom prilikom posudio novac iz ‘crnog HDZ-ova fonda‘ u koji se, po tvrdnjama tužiteljstva, slijevao novac ilegalno izvučen iz državnih institucija i tvrtki. Iako je od MUP-a primao plaću i novac za putne troškove, Blažević je kazao da je kod optužene bivše HDZ-ove blagajnice krajem 2008. podigao 10 tisuća kuna za putne troškove.

- Bio je vikend i nisam mogao podići akontaciju od MUP-a pa sam se javio Branki Pavošević, preuzeo sam novac i potpisao isplatnicu. Nakon povratka razdužio sam sredstva i vratio akontaciju - kazao je Blažević.

Pojasnio je da ga je na Branku Pavošević uputio tadašnji državni tajnik u MUP-u Miljenko Radnić, jer je putovanje iskrsnulo iznenada, a procedura je nalagala da je nalog za inozemno putovanje morao potpisati i ministar. Na čelu MUP-a tada je bio Tomislav Karamarko, danas predsjednik HDZ-a, prve političke stranke optužene za korupciju.

Blažević je kazao da se Sanaderu nakon odlaska s dužnosti status štićene osobe prve kategorije, što podrazumijeva pratnju i na inozemnim putovanjima, produljivao temeljem sigurnosne procjene, a pravo na pratnju imali su i članovi njegove obitelji.

Na suđenju zbog optužbi da su preko privatne agencije Fimi media iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna svjedočio je i Sanaderov portretist Tihomir Lončar koji je potvrdio da je bivšem premijeru, nakon što je Sanader kupio jednu njegovu umjetninu, poklonio nekoliko svojih slika vrijednih od 300 do 2000 eura.

Iako je pojašnjavao da je riječ o njegovim procjenama tadašnje vrijednosti te da bi slike danas vrijedile osjetno manje, njihova je cijena i dalje viša od dara koji smije primiti državni dužnosnik.

Bivši premijer je zauzvrat Lončaru pomogao dobiti atelje, vlada je od njega naručila Sanaderov portret, a tadašnji ministar kulture Božo Biškupić otkrio mu je da je u planu i izrada portreta svih dotadašnjih premijera.

Osim darova za Sanaderovu privatnu zbirku, Lončar je udovoljio molbi tadašnje Sanaderove suradnice Biance Matković i poklonio još nekoliko slika koje je bivši premijer dijelio stranim državnicima.

Iako je USKOK-ovim istražiteljima ranije posvjedočio da nitko nikada nije preuzeo pa ni platio naručen Sanaderov portret koji je morao prepravljati zbog naslikane preduge ruke, Lončar taj detalj danas nije spomenuo.

Sanaderovu je umjetničku zbirku spomenuo i njegov prijatelj te HDZ-ov bivši parlamentarac Petar Selem, rekavši da je još kao intendant splitskog HNK, početkom 90-tih, na zidovima imao lijepih slika.Prisjetio se i da je s bivšim premijerom, kao velikim ljubiteljem umjetnosti, znao obilaziti zagrebačke galerije, ali da Sanader u njegovu društvu nikada ništa nije kupio.Suđenje se poslijepodne nastavlja ispitivanjem novih svjedoka, među kojima su još jedan Sanaderov zaštitar te vozač.

25. travanj 2024 18:12