Hrvatska
StoryEditor

Počeli pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe

04. Lipanj 2012.

Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi danas poslijepodne počeli su u Vladi pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama.

Na čelu Vladina Pregovaračkog odbora za pregovore je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, a sa sindikalne strane pozvani su svi sindikati potpisnici TKU-a - to je osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture.Međutim, na današnji sastanak nisu se odazvali sindikati obrazovanja i znanosti pa tako nema predstavnika Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja iz kojeg su još ranije najavili da na sastanak neće doći jer su kasno dobili poziv, odnosno da su ga dobili tek u petak, a već imaju dogovorene obveze za danas.

 Na sastanak su došli predstavnici Sindikata djelatnika u kulturi, Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Sindikata liječnika Hrvatske i Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijelne skrbi Hrvatske. Uoči sastanka potpredsjednik Vlade i ministar financija Slavko Linić rekao je da Vlada ima svoj program koji treba provesti te da Vlada i sindikati imaju različite zahtjeve. Glavna tajnica Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić rekla je da je pitanje pristojnosti odazvati se pozivu Vlade te da svi sindikati javnih službi u načelu imaju iste ciljeve - zaštitu materijalnih prava zaposlenih, a da su pristupi različiti.

- Tko je želio doći taj je tu, rekla je Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te najavila ‘tvrdi pristup‘ u pregovorima, dok je predsjednik Sindikata liječnika Hrvatske Ivica Babić oprezniji te najavljuje kako najprije treba poslušati što predlaže Vlada.TKU kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013. godine. Državni čelnici već neko vrijeme najavljuju pregovore sa sindikatima javnih i državnih službi o smanjivanju nekih prava zajamčenih kolektivnim ugovorima, zbog teške gospodarske situacije u Hrvatskoj.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić danas je, po završetku okruglog stola ‘Vrjednote, znanje, tržište‘ na kojemu je sudjelovao u okviru obilježavanja prvih Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS), novinarima potvrdio da će na sastanku predstavnika Vlade i pozvanih sindikata biti riječi o zamrzavanju materijalnih prava radnika - božićnica i regresa dok se gospodarstvo ne oporavi.Premijer Zoran Milanović nedavno je najavio odricanja od nekih stečenih prava u javnom sektoru ustvrdivši da oko 150.000 zaposlenih u državnim i javnim službama mora dijeliti sudbinu ostatka zemlje.

19. travanj 2024 16:43