Hrvatska
StoryEditor

Počeo ‘lov na projekte‘ za slabije razvijena područja Hrvatske

14. Siječanj 2014.

Informativnom radionicom održanom danas u Karlovcu nastavljen je proces Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na prikupljanju dobrih projektnih ideja pod nazivom „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU-a: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske“.

Mediji su ovo već prozvali ‘lovom na projekte‘, kazao je danas u prostorijama karlovačke HGK – Županijske komore Karlovac predstavnicima Karlovačke županije, te njenih gradova i općina, Nenad Kocmur, UNDP-ov voditelj programa „Lokalni razvoj“.

Projekt UNDP-a (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) trebao bi „proizvesti“ najmanje 51 projektnu ideju do kraja listopada 2014. godine, a nakon radionica projekt će se nastaviti izdvojenim savjetovanjem o najnaprednijim projektnim idejama u tzv. „projektnim klinikama“ s ciljem da se izrade dobro opravdani projektni prijedlozi.

Prema riječima Venka Ćurlina, pomoćnika ministra regionalnog razvoja i fondova EU,cilj radionice je jačanje administrativnih kapaciteta za prihvat sredstava iz fondova EU na svim razinama, posebno lokalnoj, a za partnera u tom poslu Ministarstvo je uzelo UNDP, jer je to organizacija koja na terenu ima puno iskustva i već se dokazala u prepoznavanju potrebnih i dobrih projekata.

- Projekt koji provodimo zajedno s UNDP-om pomoć je države najmanje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, primarno na područjima posebne državne skrbi koja imaju velike potrebe za razvojnim projektima. Očekujemo značajan pomak u dinamici pripreme projekata i broja projekata s tih područja koji će biti financirani iz EU fondova“, istaknuo je Ćurlin.

Vitalie Vremis, zamjenik stalne predstavnice UNDP-a u Hrvatskoj kazao je da razvoj područja posebne državne skrbi i drugih nerazvijenih područja uvelike ovisi o korištenju EU fondova, a da bi se iskoristili fondovi potrebno je osmisliti i predložiti kvalitetne projekte za ostvarivanje ciljeva rasta i zapošljavanja.

- Zato je nužno otvoriti konstruktivan dijalog između predstavnika lokalnih vlasti i stanovništva koje živi i radi u nerazvijenim područjima, kazao je Vremis.

Više od pedeset sudionika iz javne uprave, civilnog društva i privatnog sektora obaviješteno je danas o mjerama i mogućnostima za financiranje regionalnog razvoja iz fondova EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Budući da je radionica dio većeg projekta, namijenjenog poboljšanju društvenih i gospodarskih uvjeta u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, dodatni je poticaj tim sredinama da se angažiraju i zatraže pomoć u svemu što s tim u vezi trebaju, kako bi se projektne ideje u budućnosti mogle osmisliti i formulirati na lokalnoj razini i bez vanjske pomoći

Radionica u Karlovcu treća je nizu radionica koje UNDP u suradnji s Ministarstvom provodi u okviru ‘ lova na projekte‘, a prethodne su dvije bile u Sisku i Gospiću.

30. travanj 2024 21:47