Hrvatska
StoryEditor

Početak bušenja Jadrana odgađa se bar do 2016.

11. Ožujak 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Ugovori s odabranim koncesionarima za projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu (Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina) neće biti potpisani početkom travnja i prvi radovi na projektu neće početi potkraj godine, kao što se očekivalo i najavljivalo

Slovenija, Italija, i Crna Gora usporit će donošenje Strateške studije o utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu – temeljnog dokumenta za potpis ugovora s koncesionarima. Poslale su zahtjeve za uključenje u prekogranične konzultacije o toj studiji, na što imaju i pravo u skladu sa smjernicama EU te Protokolom o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (ESPOO). Slijedom toga kasnit će potpisivanje ugovora s koncesionarima, a radovi će vjerojatno započeti početkom 2016. Potvrđuju to i u Agenciji za ugljikovodike (AZU), koju vodi Barbara Dorić, a mi se usuđujemo dodati – pitanje je ako i tada.

Razmjena informacija I za to nisu krivi ni zeleni, ni susjedi, ni građani, ni estrada, ni politička oporba. Krivi su vladajući. Jer gotovo je nevjerojatno da je strateški hrvatski projekt napravljen brzopleto i netransparentno. Propušteni su koraci koji su se trebali napraviti za zaštitu okoliša i općenito u komunikaciji s javnošću. A kad se to dogodi, javnost preuzmu razne političke grupacije i udruge.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera.

02. svibanj 2024 03:26