Hrvatska
StoryEditor

Početkom 2016. EU donosi nove kriterije zelene javne nabave za uredske zgrade i cestogradnju

19. Studeni 2015.

Hrvatska od ove godine ima nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu. EU je trenutno u procesu donošenja kriterija zelene javne nabave za uredske zgrade i cestogradnju. Razlozi su to zbog kojih je tema 9. Hrvatskog foruma o održivoj gradnji upravo zelena javna nabava.

Javna tijela u EU svake godine potroše 2 bilijuna EUR (19% BDP-a EU-a), pa Komisija EU u priručniku za zelenu javnu nabavu piše da javni sektor: „Ako na temelju svoje kupovne moći odaberu robu, usluge i radove s manjim utjecajem na okoliš, mogu značajno doprinijeti lokalnim, regionalnim, nacionalnim i međunarodnim ciljevima održivosti.“.

Tako je npr. Grad Beč kroz svoj program ekološke nabave uštedio 44,4 milijuna EUR i više od 100.000 tona CO2 od 2004. do 2007. godine. A Hrvatska 2015. godine priprema niz dokumenata: nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu, usklađenje zakona o javnoj nabavi s direktivom EU, strategiju niskougljičnog razvoja Hrvatske.

Dodatno tome, komisija EU upravo je u procesu revidiranja kriterija zelene javne nabave za uredske zgrade i cestogradnju. S obzirom da će navedeni dokumenti utjecati na sektor graditeljstva u sljedećih nekoliko godina, tema je vitalno značajna kako za arhitekte koji će projektirati u skladu s novim kriterijima, tako i za proizvođače građevinskih materijala, te građevinare.

9. Hrvatski forum o održivoj gradnji (28. studenog u 9 sati na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, velika dvorana) iz tih je razloga ove godine posvećen temi zelene javne nabave. Organizatori su Građevinski fakultet u Zagrebu, Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HRPSOR) i Holcim u Hrvatskoj.

Kao i svake godine sudionicima Foruma dodjeljuju se bodovi u skladu s „Pravilnikom o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva".

Program možete pogledati OVDJE.

07. svibanj 2024 00:47