Hrvatska
StoryEditor

Početkom godine veći računi za grijanje u šest gradova

04. Prosinac 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Otprilike 123 tisuće kupaca toplinske energije u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Sisku, Osijeku i Zaprešiću uskoro očekuju više cijene, objavljeno je na brifingu za novinare u HEP-u.

Hrvatska energetska regulatorna agencija jutros je, naime, donijela odluku o novim tarifnim stavkama za šest gradova koja će stupiti na snagu osam dana nakon objave u Narodnim novinama. To će biti, prema procjeni, biti sredinom ovog mjeseca.

Tako za kategoriju kućanstva toplinska energija za grad Zagreb poskupljuje za 26 posto, Osijek 19,2 posto, Sisak 37,4 posto, Velika Gorica 38,3 posto, Samobor 38,5 posto i Zaprešić 37,7 posto. Primjerice, za stan od 60 četvornih metar cijena topline će se povećati sa sadašnjih 264,07 kuna na 335,25 kuna mjesečno, odnosno 4023 kuna godišnje.

Uzgred, za Zagreb i Osijek su odobrene niže tarifne stavke nego što je traženo i to u dijelu koji se odnosi na fiksne troškove, dok su varijabilni u potpunosti priznati. Tako su za Zagreb tražili 36 posto, a za Osijek 29,9 posto. Što se pak tiče cijene toplinske energije za industriju, prosječno godišnje povećanje za Zagreb iznosi 31,9 posto, Osijek 23,8 posto, Sisak 37,4 posto, Velika Gorica 36,1 posto, Samobor 33,1 posto i Zaprešić 34,4 posto.

Podsjetimo, kako bi se uskladile cijene toplinske energije sa stvarnim troškovima poslovanja u kojima najveći dio, veći od 75 posto, čine troškovi goriva, HEP-Toplinarstvo je od početak 2009. u više navrata podnosio nove prijedloge za korekcijom cijena toplinske energije nadležnim institucijama. Međutim, umjesto nužne korekcije cijena, koja je bila potvrđena i Mišljenjem HERA-e iz travnja 2010., donesena je izmjena zakonske regulative prema kojoj odluku o cijenama donose predstavnička tijeka jedinica lokalnih samouprava gradova.

- Naše se cijene nisu mijenjale od početka 2009. Osnovni razlog za usklađivanje troškova je dominacija utjecaja troškova goriva u ukupnoj strukturi troškova. Cijena prirodnog plina je od 2009. poskupljela više od 100 posto. I usprkos svim naporima, nemoguće je poslovati bez povećanja cijena toplinske energije - istaknuo je Rober Krklec, direktor HEP-Toplinarstva te napomenuo da svi distributeri u Hrvatskoj posluju negativno te da je već dvoje distributera toplinske energije otišlo u stečaj. Cijeli sektor toplinarstva je u gubicima od 2005. i to većim od milijardu kuna jer institucije koje su trebale raditi usklađivanja cijena nisu odrađivale svoj posao.- Da je to išlo postupno, ne bismo išli s ovakvim postocima koji nam ionako ne garantiraju pozitivno poslovanje - požalio se Krklec. Naime, temeljem povećanja cijena očekuje se i povećanje prihoda za 200 milijuna kuna na razini 2013., no to i dalje ne dovodi do pozitivnog poslovanja HEP-Toplinarstva. Čak su predviđeni gubici. U 2012. se očekuje gubitak od 470 milijuna kuna, a u 2013. zbog rasta cijena goriva gubitak od 370 milijuna kuna.

- Dugoročno rješenje jest da ulažemo u tehnologiju, racionalno poslovanje, nove energetske usluge. No prije ili kasnije morat će ponovno doći do usklađivanje cijena - rekao je Krklec, dodajući da će se polovica mjeseca obračunati po starim tarifama, druga polovica po novim, a početkom prvog mjeseca građani će dobiti prvi račun s novom cijenom.To zahtjeva i dodatni posao za HEP-Toplinarsvo budući da će se morati raditi još jedno izvanredno očitovanje mjerila koje će se obaviti osam dana nakon promjene cijene.

25. travanj 2024 08:21