Hrvatska
StoryEditor

Počinje suđenje Čehoku zbog pogodovanja poduzetniku Davoru Patafti

04. Veljača 2015.
Piše:
liderhrt

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok danas bi se trebao naći na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda gdje mu počinje suđenje zbog pogodovanja poduzetniku Davoru Patafti, čime je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna.

Sudskim vijećem predsjedat će sutkinja Tanja Pavelin Borzić, a nakon čitanja Uskokove optužnice Čehok, Patafta i njihovi suoptuženici bit će pozvani da se očituju o krivnji.

Riječ je o optužnici koja je, iz drugog pokušaja, potvrđena u prosincu 2012. nakon što je Uskok detaljnije obrazložio zašto smatra da su se Čehok, varaždinski poduzetnik Patafta i ostali udružili zbog počinjenja kaznenog djela. U prvoj optužnici koja je tužiteljstvu vraćena na doradu bilo je sporno i jedno građevinsko vještačenje.

Osim Čehoka i Patafte, optužnica tereti bivša članica uprave Pataftine T7 grupe Narcisu Huljev, bivšeg direktora Varkoma Tomislava Kezelja, poduzetnika Hrvoja Vojvodu i tri Pataftine tvrtke. Uskok tvrdi da su se udružili zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno da su u tim kaznenim djelima pomagali ili na njih poticali.

Čehok je optužen da je od kraja 2007. do sredine 2011. pogodovao Patafti i njegovim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim poduzećima, pri čemu je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna. Patafti je u tom razdoblju, tvrdi Uskok, isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna. Zbog te afere Čehok je u srpnju prošle godine iz istražnog zatvora u Remetincu, u kojem je proveo više od mjesec i pol dana, dao ostavku na gradonačelničku dužnost. Na slobodu je izašao uz jamčevinu vrijednu 2,6 milijuna kuna.

03. svibanj 2024 09:21