Hrvatska
StoryEditor

Počinju natječaji za Kupare i Brijune

15. Veljača 2015.

Dugoočekivani natječaj za privatizaciju dubrovačkoga hotelskoga kompleksa Kupari bit će raspisan do kraja veljače, a idućeg mjeseca Ministarstvo turizma objavit će javni poziv za iskazivanje interesa potencijalnih ulagača u Brijune, najavio je u srijedu na hotelskom stručnom skupu Adria Forum Darko Lorencin, ministar turizma.

Prema anketama hotelijera koje svake godine prikuplja Ministarstvo turizma, u 2015. godini očekuje se pola milijarde eura direktnih investicija u hotelijerstvo, za milijun eura više nego lani i 270 milijuna eura više nego u 2013. – Koliko nas veseli činjenica da se na natječaje za privatizaciju javljaju hrvatske hotelske tvrtke, toliko nas raduje i sve veći interes globalnih igrača koji žele ulagati u hrvatski turizam. Brijuni će biti najatraktivnija investicijska prilika na Mediteranu – istaknuo je Lorencin. 

Dok Kupari i Brijuni ne bi trebali imati problema s privlačenjem globalnih investitora i stranih hotelskih menadžmentskih kompanija, država još uvijek u svom portfelju ima nekretnine i tvrtke koje teško prodaje. Jedan je od primjera hotelska tvrtka Maestral, na čiji se natječaj za privatizaciju nije javio nijedan investitor. Od 771 hotelske tvrtke u Hrvatskoj, njih 10 najvećih ostvaruje 85 posto prihoda u sektoru, a 90 posto ostvaruje ili male prihode ili posluje s gubitkom. Da bi se popela na ljestvici konkurentnosti na Mediteranu, osim što mora podići kvalitetu postojećih hotelskih kapaciteta, Hrvatska, prema mišljenju turističkih stručnjaka, mora promijeniti kompletnu strukturu smještaja. Od ukupno 962 tisuće kreveta u Hrvatskoj, svega 12 posto nalazi se u hotelima.

25. travanj 2024 14:31