Hrvatska
StoryEditor

Podravka s EBRD-om i četiri poslovne banke potpisala kredit od 123 milijuna eura

06. Rujan 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

U Hotelu Esplanade, Podravka, Belupo i Žito s jedne, te predstavnici 5 poslovnih banaka, s druge strane, potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 123 milijuna eura, na šest godina i, neslužbeno, s kamatom od 1,5 posto.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić povoljnu je kamatu i cjelokupni financijski angažman nazvao ujednačavanjem uvjeta financiranja, s uvjetima u regiji u kojima Podravka posluje.

- Ovaj ugovor dodatno potvrđuje snagu Podravke, uspješnost provedenog povećanja efikasnosti poslovanja u zadnjih nekoliko godina, njezinu stabilnost u poslovaju, upravljanju financijama kao i potencijal daljnjeg širenja poslovanja na internacionalna tržišta. Osigurali smo sredstva za daljnju konsolidaciju poslovanja i dali vjetar u leđa nastavku internacionalizacije Grupe Podravka - istaknuo je Mršić.

Govoreći u ime Reiffeisen banke Michael Muller ulaganje u efkasnost ocijenio je vrlo važnim, posebice pri izlasku Podravke na tržište Europske Unije.

Predsjednik Uprave PBZ-a, Ivan Gerovac, čestitao je Podravci na dovršetku velikog posla restrukturiranja Podravke i poželio svojim partnerima u toj kompaniji uspješan daljnji rast i širenje u regiji.

Boris Centner iz Erste banke prisjetio se vremena kada je ta banka, kako je rekao, "podržavala Podravku u kriznim trenucima i imala povjerenja u managment", a "zadnju akviziciju slovenskog Žita" nazvao pokazateljem kako Podravka može povećati svoju efikasnost i konkurentnost.

- Podravka nam je dala puno posla. U vrlo kratkom roku ova se tvrtka dokapitalizirala, preuzela Žito, refinancirala. To je nešto za što nekim tvrtkama trebaju godine. Banke su to prepoznale i stoga moraju Podravku pratiti- rekao je član Uprave ZABA-e, Marko Remenar.

Iako predsjednik Uprave Podravke nije mogao otkriti kamatu ovog kredita, dodano je kako od 123 milijuna Eura, 99 milijuna Eura namijenjeno refinanciranju, dok je 24 milijuna Eura na raspolaganju za prateće investicije.

- Ne mogu otkriti kolika je kamatna stopa, ali mogu reći kako ćemo, s ovim uvjetima uštediti od 3,5 milijuna kuna godišnje, samo na kamatama- rekao je Mrsić.

19. travanj 2024 02:37