Aktualno Hrvatska

Poduzetnici preko SAD-ove investicijske korporacije lakše do Latinske Amerike

Zdravko Marić, Foto: Dražen Lapić/Lider
Tin Bašić

Hrvatskim kompanijama trebalo bi biti jednostavnije ulagati na tržištima Latinske Amerike. Naime, Vlada je na sjednici odobrila Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o osnivanju Inter-američke investicijske korporacije i poslala ga u Sabor.

Inter-američka investicijska korporacija (eng. Inter-American Investment Corporation, IIC, od studenog 2017. godine zove se IDB Invest) sa sjedištem u Washingtonu dio je grupacije Inter-američka banka za razvoj (IDB, inače riječ je o najstarijoj regionalnoj razvojnoj banci na svijetu, osnovanoj 1959. godine) koja pruža podršku za privatni sektor u regionalnim državama članicama Latinske Amerike i Kariba.

Instrumenti financiranja su zajmovi, ulaganja u vlasnički kapital, ulaganja u dužničke vrijednosne papire i pružanje jamstava. Korporacija također sudjeluje u zajedničkome financiranju s drugim investitorima na tržištu te dodatno klijentima pruža savjetodavnu i tehničku pomoć.

Hrvatska kao država je udjel u toj banci dobila sukcesijom. Riječ je o 6.895 dionica, odnosno ukupno 83,18 milijuna dolara u kapitalu IDB-a što čini 0,05% udjela u kapitalu. Država kao takva nema nikakve koristi od toga članstva. Naime, Hrvatska je neregionalna članica, i ne može koristiti sredstva IDB-a, već je članstvom u IDB-u zemlja donator.

Međutim, članstvo otvara hrvatskim tvrtkama mogućnost sudjelovanja na natječajima u okviru projekata u čijem financiranju sudjeluje IDB. Posebna komparativna prednost članstva u IDB-u i IIC-u je ta što smo uz Sloveniju jedina članica iz regije srednje, istočne i jugoistočne Europe. Time je Hrvatskoj olakšan pristup natječajima grupe IDB-a i umanjena konkurencija.

Ministar financija Zdravko Marić je još u ožujku 2018. godine govorio kako je idući korak suradnja s Ministarstvom vanjskih poslova, HGK-om i HBOR-om koji će morati pokretni aktivnosti na upoznavanju gospodarstvenika s tom institucijom i mogućnostima sudjelovanja u postupcima nabave za privatni sektor, te s uključivanjem u razvojne projekte koje se otvaraju na tržištima Latinske Amerike, kojima analitičari, napominjao je tada Marić, najavljuju snažan rast u idućim godinama.

Lani je primjerice Inter-američka investicijska korporacija odradila projekt kojim je djelomično jamčila za 30 milijuna dolara vrijedan projekt na Trinidadu i Tobagu. Nositelj projekta bila je tamošnja kompanija koja je omogućavala stambene hipoteke za kupnju kuća, zemljišta i slično.

Komentari