Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici u strahu: Inspektori od kazni moraju prikupiti 577 milijuna kuna!

09. Travanj 2014.

Katica Perajica Gregorić vlasnica je trgovine kožnate galanterije Tena Kfdt u Bregani, koja će prema svemu sudeći morati u državni proračun uplatiti pet tisuća kuna, a njezina tvrtka 15 tisuća kuna. Razlog je što je vlasnica kasnila s uplatom PDV-a, koji je ipak naknadno uplatila uz pripadajuće zatezne kamate.

Dakle, praktično je dvaput kažnjena jer su zatezne kamate svojevrsna kazna neplatišama. Pitanje je ovdje, usudili bismo se reći, čak i ustavnosti te odluke jer se Služba za prekršajni postupak Porezne uprave, odnosno njezinoga Područnog ureda u Zagrebu, pozvala na članak 29. st. 1. točka 6. i st. 2. Zakona o PDV-u, unatoč već plaćenoj zateznoj kamati. O tome ćemo drugom prilikom, ali valja napomenuti još i to da smo, pregledavajući odredbe Zakona o PDV-u, na temelju kojih je utvrđena krivnja (čl. 19. st. 1.) te izrečena kazna, ustvrdili da se spomenute odredbe ne mogu povezati s tim slučajem.

Posljedica politike kažnjavanja devijacije su u sustavu, tj. kazne se lupaju i tamo gdje ne treba. Država kažnjava više nego prije, što je vidljivo iz proračunskih stavki ranijih godina te projekcije do 2016. Prihodi od kazni rastu te se očekuje da će porasti s 526 milijuna kuna u 2012. na 588 milijuna kuna u 2016.

Država planira do 2016. povećati proračun sa sadašnjih 113 milijardi kuna na 122,5 milijardi, a jedan od načina je i povećanje prihoda od kazni. I od poreza, naravno. Primjerice, kontaktirajući s poduzetnicima možemo sve češće čuti da je došao neki inspektor u tvrtku te je rekao poduzetniku da nešto mora naći, a on neka se na to žali. Činjenica je da to nije najčešći način nastupanja poreznika, ali je činjenica i da se o tome danas mnogo više priča nego ranije, što znači da je pojava, ako još nije alarmantna, bar zabrinjavajuća. Pritišće li ministarstvo Slavka Linića poreznike da maksimalno iskoriste svoju nadmoćnu poziciju u odnosu na poduzetnike, teško je reći.

Poreznik u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jedan od naših otvorenijih sugovornika, rezolutan je da nema usmenog naputka iz Ministarstva da se naplaćuju kazne tamo gdje ih nema.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju Lidera.

26. travanj 2024 14:12