Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici, uzdajte se u se, kristalnu kuglu i špurijus

01. Siječanj 2016.

Kako će nam biti? Pitanje je to svih pitanja. Hoćemo li biti živi i zdravi, bogati, voljeni… Sve to, naravno, zanima i poslovnu zajednicu. Pa, što kažu analitičari? Oni se pak ponašaju u skladu s meteorolozima iz vica, koji nikako da objave dugoročnu prognozu.

Indijanci su u panici: trebaju li skupljati mnogo drva za oštru i dugu zimu. U zadnji čas, poglavica za svaki slučaj naredi da se počnu skupljati drva kao da će zima biti duga. Onda i meteorolozi objave da će zima biti oštra. Jer Indijanci već sakupljaju drva. Tako se i domaći poslovni indijanci mogu pripremati za 2016. Većina prognozera najavljuje rast od 0,5 do 1,2 posto. No treba li im vjerovati? Prije godinu dana HNB i Europska komisija predviđali su rast od 0,2 posto. Najeksponiranija četvorka bankarskih analitičara bila je znatno pesimističnija – dvojica su ciljala pad od 0,5 posto, jedna je prognoza bila stagnacija, a samo jedna je predviđala 0,2 posto rasta. A HNB je prošlog tjedna procijenio da će godina završiti s 1,7 posto rasta; sljedeća bi mogla biti još ‘za nokat’ uspješnija s rastom od 1,8 posto.

Ekonomski institut malo je suzdržaniji – 1,5 posto rasta ove i 1,3 posto sljedeće godine. Pa tko tu koga… prognozira? Bez obzira na rezultate njihovog rada, opet ćemo analitičare pitati što očekuju i masnim brojkama objavljivati ta predviđanja. Šteta je što nisu plaćeni prema učinku. Ovako će licitirati s brojkama, a kad poslovna zajednica počne ‘skupljati drva za zimu’ (odnosno lovu u banku) ili bezbrižno krene ‘u lov’ (odnosno u nove poslove, investicije i akvizicije), analitičari će korigirati prognoze. U skladu s rastom ili padom poslovnog optimizma. Zato, dragi poduzetnici, igrajte na grah, staklenu kuglu, tarot, talog kave… i vlastiti špurijus. Sretna vam 2016.!

20. travanj 2024 06:49