Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnicima 1,2 milijarde kuna novih kredita iz EU fondova

30. Lipanj 2016.

Potpisivanjem Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro), hrvatskim mikro, malim i srednjim poduzetnicima osigurano je iz EU fondova 1,2 milijarde kuna novih kredita po iznimno povoljnim kamatnim stopama.

Kako je tijekom potpisivanja sporazuma u četvrtak kazao predsjednik Uprave Hamag-Bicroa Vjeran Vrbanec, novci su namijenjeni za četiri nova financijska proizvoda: mikro kredite, male kredite, ograničena portfeljna jamstva te pojedinačna jamstva. Po njegovim riječima, kroz ta četiri financijska proizvoda očekuje se realizacija povoljnih kredita za malo i srednje poduzetništvo u ukupnom iznosu od oko 600 milijuna eura.

Mikro i male kredite, u iznosima do 25.000, odnosno 50.000 eura poduzetnicima će plasirati izravno Hamag Bicro. Kamatna stopa bit će od 0,5 do 1,5 posto za investicijske namjene, odnosno do 3,5 posto za obrtna sredstva.

S druge strane, kaže Vrbanec, putem jamstava komercijalnim bankama garantirat će se da će poduzetnici koji su kod njih realizirali kredit taj kredit doista i vratiti. Isto tako, temeljem potpisanog sporazuma moguće je sufinancirati i kamatnu stopu.

„Ako će banke biti dovoljno fleksibilne da spuste kamatnu stopu za svakog pojedinog poduzetnika, mi smo istim tim poduzetnicima spremni i voljni pomoći kako bi im još dodatno spustili kamatu. Ako je recimo kamatna stopa na neki kredit 4 posto, ona se u konačnici može spustiti na 1 ili 0,5 posto, u nekim situacijama čak i na nula posto“, tvrdi Vrbanec.

Tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić istaknuo je kako će se ti krediti za mikro, male i srednje poduzetnike moći realizirati u kolovozu, dok će jamstva bit dostupna do kraja godine.

Velike tvrtke bi, po njegovim riječima, putem kreditnih linija Hrvatske banke za obnovu i razvoj, s kojom se pregovara, slične, vrlo povoljne kredite mogle očekivati do kraja godine.

Po Tolušiću, općine, gradovi i županije najspremnije su za povlačenje sredstava EU, ali je kazao i da se u proteklih nekoliko godina moglo privući više novca. Ponovio je kako u ovom trenutku njegovo ministarstvo ima bazu s 3000 projekata lokalnih regionalnih jedinica, i to s građevinskim dozvolama vrijednim 30 milijardi kuna.

Ministar Tolušić kazao je kako Hrvatska i dalje na raspolaganju ima većinu od 10,7 milijardi eura dostupnih iz fondova EU budući da je dosad povučeno relativno malo novca.

Tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je, pak, kako je u njegovu ministarstvu, i to samo putem projekata mikro, malih i srednjih trgovačkih društava, identificiran investicijski potencijal od 13 milijardi kuna.

Naglasio je da 10 milijardi kuna investicija diže bruto domaći proizvod (BDP) za jedan posto, pa se i po toj stavci očekuje da se ovogodišnji BDP poveća za taj postotak.

19. travanj 2024 17:14