Hrvatska
StoryEditor

Pogreška pri sastavljanju ugovora o granici s BiH

30. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatski pregovarači pogriješili su pri sastavljanju ugovora o granici s BiH iz 1999. i to treba jasno kazati hrvatskoj javnosti i zastupnicima u Hrvatskom saboru prije ratifikacije tog dokumenta, izjavio je akademik Davorin Rudolf.

Rudolf, član Savjeta predsjednika RH za vanjsku politiku i nekadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske, izjavio je to u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.- Moje je mišljenje da je granica iz 1991. godine promijenjena 1999. godine i da je zbog toga za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika u Saboru. Važno je u Saboru utvrditi da je Hrvatska stekla svoje državne granice 1991. i da je granica s BiH 1999. našom greškom, a ne hotimično promijenjena - izjavio je Rudolf.

Kazao je kako predsjednik Tuđman sam i nije detaljno ulazio u karte koje su postale sastavnim dijelom ugovora s BiH jer se pouzdao u vladinu i ocjenu tadašnjeg ministra vanjskih poslova o graničnoj crti. Kasnije, kada je ustanovljeno da je granica u Malostonskome zaljevu povučena na štetu Hrvatske, naravno prema hrvatskim analizama, odustalo se od ratifikacije, kaže Rudolf.

12. svibanj 2024 17:34