Hrvatska
StoryEditor

Pojedini automobili jeftiniji i 12.000 kuna?

10. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Vlada je u Sabor uputila prijedlog novog zakona kojim se uređuju porezi na motorna vozila. Premijer se, inače, osvrnuo i na kritike prošlotjednog povećanja plaća nekolicini čelnika javnih ustanova.

Nakon što se na početku današnje Vladine sjednice premijer Zoran Milanović kratko osvrnuo na aktualnu javnu raspravu o zdravstvenom odgoju, odgovorio je i kritičarima koji su Vladu prozivali zbog prošlotjedne povišice nekolicini čelnika javnih ustanova, prenosi Dnevnik.hr.

-Prošlotjedna povećanja koeficijenata koja je predstavio ministar Mrsić... Za to su ga neki jako izudarali, mada to formalno nije njegov, nego resor ministra uprave Arsena Bauka, dakle ministar Bauk je prošao ispod radara. Ali da ne bi bilo zabune, inicijativa za povećanje je moja i ovdje svim licemjerima ponavljam da je puno veći broj koeficijenata snižen, da je puno više novca ušteđeno, nego potrošeno- rekao je Milanović i dodao da će se i dalje zalagati da ‘najbolji u javnoj upravi budu adekvatno vrednovani‘.

Kaže da su se plaće nekolicini čelnika javnih ustanova izjednačile s iznosima koje primaju zamjenici ministara, premda neki od tih čelnika upravljaju proračunima od čak 19 milijardi kuna. -To je to, to je sva istina i neću se umoriti od ponavljanja istine. I dalje je ta plaća niža od plaća nekih oporbenih saborskih zastupnika. (...) Koliko god bukači bili bučni, mi ćemo biti uporni. Ne mogu se s njima nadglasavati, ali u ovakvim ću prigodama ponavljati činjenice, da je ukupna potrošnja manja, da je ministar pomorstva praktički prepolovio broj dužnosnika u svom ministarstvu, o čemu nitko nije pisao- napomenuo je premijer.

Na kraju je ponovio da su viši koeficijenti na Vladi doneseni na njegovu inicijativu. -Na ovu vrstu galame i populizma nikada neću pristati- rekao je. U Sabor je poslan prijedlog Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, u sklopu kojeg će se uvodi takozvani ekološki porez pa će cijena ovisiti o emisiji plinova koji zagađuju okoliš. Prema Vladinim procjenama, neki bi automobili mogli pojeftiniti i do 12 tisuća kuna. Sreće neće imati oni koji kupuju skupe jurilice, džipove i automobile iz više klase luksuza, njima će cijena, budući su veći zagađivači porasti. Veću će cijenu imati i sva rabljena vozila.Osnovni je model do 150.000 kuna i emisije CO2 do 130 grama po kilometru. Ti bi automobili trebali pojeftiniti od 1 kune do maksimalnih 12.000 kuna. Ključ je, dakle, u emisiji plinova.

Cijena automobila niže klase čija je emisija CO2 119 grama po kilometru je bila 77.300, a sada će biti 73.199 kuna. Cijena automobila niže klase čija je emisija CO2 121 gram po kilometru bila je 88.996 kuna, a pojeftinit će na 85.660 kuna. Automobil niže klase čija je emisija CO2 121 gram po kilometru koštao je 83.497 kuna, a s ovim bi porezom pojeftinio na 80.601 kunu.

No, luksuzni automobili zbog veće količine emisije CO2 imat će veću cijenu, a u tu kategoriju spadaju limuzine i terenci. Rabljena vozila će sva poskupjeti jer imaju veliku emisiju CO2.Vlada će, također, raspravljati o prijedlogu zakona o rudarstvu koji predviđa više novina, među njima i ograničavanje vijeka eksploatacije na utvrđenom eksploatacijskom polju na 40 godina.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima se, radi ostvarivanja ušteda u državnom proračunu, postotak državnih poticajnih sredstava od iznosa raspoložive stambene štednje uplaćene u jednoj godini smanjuje s 15 na 10 posto. Maksimalni iznos državnih poticajnih sredstava po jednom stambenom stediši u jednoj kalendarskoj godini iznosio bi tako 500 kuna, a iznos osnovice za izračun državnih poticajnih sredstava ostao bi isti, odnosno pet tisuća kuna. Vlada će raspraviti i izmjene Zakona o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, a na dnevnom redu je i odluka o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2013. godine.

25. travanj 2024 18:01