Hrvatska
StoryEditor

Pokretanje stečaja nad DIP-om Karlovac najkasnije do petka

23. Rujan 2014.

S obzirom da su ispunjeni svi uvjeti, a to su neprekidna blokada računa u trajanju od 125 dana i prezaduženost, na današnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Zagrebu presuđeno je da će se najkasnije do petka izdati rješenje o pokretanju stečaja nad DIP-om Karlovac.

Kazala je to Zora Radetić, predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske, radnicima DIP-a Karlovac kojima DIP duguje i 23 plaće s naknadama.

Kako je propala DIP-ova predstečajna nagodba, članovi Uprave Damir Fistrić i Davor Turk su 29. kolovoza, a Zora Radetić za svaki slučaj dan poslije, predali zahtjev za pokretanje stečaja.

Predstečajnoj agoniji prethodio je pravni obračun s fantomskom švicarskom tvrtkom Incrementum oko naplate zakupa DIP-ova pogona. S obzirom na „kreativno“ prebacivanje radnika iz DIP-a u Incrementum i natrag, Radetić smatra da će i ta okolnost zakomplicirati budući stečajni postupak, barem za točan izračun pojedinačnih tražbina radnika.

Osim toga što Incrementum nema imovine, radnici će biti upućeni na naplatu od državne Agencije za radnička potraživanja, te unovčenje preostalih DIP-ovih nekretnina. Oko toga što će im od svega toga ostati, Zora Radetić bila je vrlo skeptična, optužujući banke da zlorabe privilegirani položaj „razlučnih vjerovnika“, na kraju nauštrb radničkih potraživanja.

Osim što za pasivnost proziva i lokalnu samoupravu, pri tome spominjući Vrbovsko i Udbinu kao sredine koje su uspješno pomogle u ozdravljenju svojih, prvom hrvatskom privatizacijom opljačkanih DIP-ova, Zora Radetić navijestila je tijekom stečaja osnivanje novog „d.o.o.“-a s kojim bi se potražio neki ozbiljan partner, s kredibilitetom kod Hrvatskih šuma za sirovinu, te sposoban i voljan pokrenuti zamrlu proizvodnju parketa i povratku DIP-a Karlovac među izvoznike.

U nedostataku ozbiljnog stečajnog plana, Radetić inzistira na osnivanju Odbora vjerovnika radi nadzora rada stečajnog upravitelja i organizacije čuvarske službe radi sprječavanja otuđenja imovine tijekom stečaja.

25. travanj 2024 12:35