Hrvatska
StoryEditor

Pola milijuna kuna potpore za projekte energetske učinkovitosti u Međimurju

17. Ožujak 2014.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Čakovcu potpisao ugovore temeljem kojih će se s oko pola milijuna kuna poduprijeti projekti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Međimurskoj županiji.

Korisnici državnih potpora za te projekte su, uz Međimursku županiju, i pet međimurskih općina i ekološka udruga Nobilis.

Hrvatska troši 40 posto više energije po kvadratu nego razvijene zemlje Europske unije, a to sve plaćamo iz oskudnih proračuna. Do sada je bilo dosta problema u provođenju projekata energetske učinkovitosti, jer formalno pravno ništa nije bilo spremno, a ni realni sektor nije bio spreman za ESCO model, kazao je Vrdoljak.

"No, to nije razlog da odustanemo, a u Međimurju možemo vidjeti kako se projetki energetske učinkovitosti trebaju raditi", poručio je.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako je, osim same obnove, bitno i podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti kao dugoročnoj investiciji koja se isplati kroz manje režijske troškove i očuvanje okoliša. Energetsku učinkovitost treba gledati ne samo kao proces štednje, već i kao nov standard za naše građane, rekao je.

Slijedom toga, naglasio je Posavec, Međimurska županija je partner na četiri europska projekta vrijednosti 11 milijuna eura i šest nacionalnih projekata vrijednosti 3,5 milijuna kuna.

Govoreći o ozbiljnosti u realizaciji programa sustavnog gospodarenja energijom, posebice kada su škole i druga županijska poduzeća u pitanju, Posavec je rekao da su u županiji u 2014. i 2015. za projekte energetske učinkovitosti predviđene investicije vrijedne gotovo 9,5 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva je krajem siječnja objavilo javne pozive za poticanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije iz programa poticanja razvoja energetskog sustava za 2014. godinu, za što je u svom proračunu osiguralo 11,5 milijuna kuna.

Cilj je da se kroz pomoć proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno njihovim proračunskim korisnicima te neprofitnim organizacijama i subjektima, potakne korištenje i razvoj energetske učinkovitosti te korištenje obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost ugovora za Međimursku županiju je oko 500 tisuća kuna.

07. svibanj 2024 15:56