Hrvatska
StoryEditor

Policijska akcija na zagrebačkom Medicinskom fakultetu

10. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

U antikorupcijskoj akciji na zagrebačkom Medicinskom fakultetu uhićeno je 12 osoba, potvrdio je MUP.

Policijski službenici Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a u koordinaciji s USKOK-om proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje u sklopu kojega je uhićeno 12 hrvatskih državljana zbog osnova sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava USKOK-u, priopćeno je. U MUP-u ne žele otkriti druge pojedinosti antikorupcijske akcije, a i u USKOK-u se također ništa ne može doznati.

Pozivajući se na neslužbene informacije i izvore mediji su poslijepodne objavili da je uhićen profesor anatomije Z.K., dvoje njegovih asistenata, tajnica referade i nekoliko studenata koji su kupovali ispite. Za sada je nepoznato o koliko slučajeva kupoprodaje ispita je riječ i koja je bila cijena ispita.

S Medicinskog fakulteta najavili su priopćenje, a dekan tog fakulteta Davor Miličić za Novi list je potvrdio da se za korupciju zasad sumnjiče jedan profesor i dvoje djelatnika tog fakulteta. Svo troje suspendirani su odlukom uprave fakulteta dok traje istraga, a studenti koji se terete da su sudjelovali u kupoprodaji ispita dobili su zabranu studiranja.

Policija je pretražila Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta. Mediji javljaju da je riječ o nastavku antikorupcijske akcije Indeks, koja je pokrenuta 2007 i dovela do uhićenja korumpiranih profesora na Prometnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je podignuto pet optužnica u kojima je više desetaka profesora, posrednika, studenata i članova njihovih obitelj. Pravomoćno je završen samo jedan slučaj u kojem je zbog kupoprodaje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika. Ostalih 17-ero optuženih kažnjeno je uvjetno. Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada.

23. travanj 2024 22:13