Hrvatska
StoryEditor

Politička situacija za ozbiljniju gospodarsku suradnju Hrvatske i Irana je povoljna

16. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

U okviru posjeta parlamentarnog i iranskog izaslanstva Islamske Republike Iran 12. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, danas je u Boćarskom domu održan i Hrvatsko-iranski gospodarski forum.

Ondje se iranskoj gospodarskoj delegaciji predvođenoj čelnikom Islamskog vijeća istočnog Azerbajždana Ehteshamom Hajialilouom, gradonačelnikom Tabriza Sadeghom Khezerlouom, čelnikom gospodarske komore Alborza Hossein Tousiem te iranskim veleposlanikom u Hrvatskoj Mohammadom Farda predstavilo desetak domaćih tvrtki, među kojima i tvrtke DOK-ING, Tehnix, Bernarda, Altpro. Gospodarske potencijale osobito u poljoprivredi predstavila je i Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije te Grad Trilj.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić predstavio je brojne inovacije iz područja energetike, zaštite okoliša i optoelektronike, prehrambene industrije te farmaceutike i biomedicine, među kojima i najveći Akceleratorski sustav u regiji, kao i najtanji dijamantni detektor na svijetu razvijen upravo na IRB-u.

- Politička situacija je povoljna za ozbiljniju gospodarsku suradnju - naglasio je predsjednik gospodarske komore Alborza Tousi.

Tržište od 80 milijuna stanovnika, od čega čak samo 51 milijun stanovnika Istočnog Azerajžana dobar je izazov za hrvatske poduzetnike kojeg trebate iskoristiti, poručio je danas domaćim gospodarstvenicima i gradonačelnik Tabriza Khezerlou. Inače, vrijednost trgovinske razmjene Irana iznosi 100 milijardi američkih dolara. Posljednjih nekoliko godina Iran bilježi gospodarski rast od čak 4.6 posto.

Trgovinska razmjena s Hrvatskom u prošloj je godini iznosila tek 15 milijuna američkih dolara, što je malo u odnosu na potencijale obiju zemalja, zaključeno je na forumu. Iranska delegacija oduševila se inovacijama i proizvodima predstavljenima na današnjem forumu. Tako će već sutra iransko gospodarsko izaslanstvo posjetiti tvrtku Tehnix i Šestan – Busch radi konkretnih dogovora o suradnji, a dogovoreni su i daljnji posjeti danas predstavljenim tvrtkama.

24. travanj 2024 16:04