Hrvatska
StoryEditor

Politički analitičari: Za izlazak iz ove situacije realni su novi izbori

22. Prosinac 2015.

Jedino što predsjednica Republike Hrvatske može učiniti, sad kad je jasno da su pregovori između Mosta i koalicije Hrvatske raste prekinuti, jest najaviti i kroz dan dva i raspisati nove parlamentarne izbore.

- Novi izbori manja su šteta od nastavka ove dezgracije u kojoj je Zoran Milanović u potpunosti diskreditirao hrvatsku javnu politiku – smatra Davor Gjenero, politički analitičar.

U politici se očekuje neočekivano, nastavlja Gjenero, ali ipak se treba držati nekih moralnih skrupula. A to znači da dok s nekim pregovarate ne igrate mu iza leđa i ne vrbujete pojedinačne članove stranke s kojom ste sjeli za stol.

- Takve se radikalne metode koriste u totalitarnim režimima gdje se ne drži do političkih procedura, stranačkog poretka i demokracije – objašnjava Gjenero kojem se čini kako nije čudno i kako je vrlo znakovito da je baš Milanović pao na testu demokracije jučer, kada se obilježavao Staljinov rođendan.

Novi izbori, prema njegovoj računici, trebali bi se održati već 24. ili 31. siječnja, ovisno o tome koliko će predsjednica procijeniti da treba vremena za predizbornu političku arenu.

I Goran Čular, politički analitičar, također smatra da nakon ovakvog istupa čelnika Mosta Bože Petrova treba raspisati nove izbore. Ustavni stručnjaci su već našli tumačenja prema kojima, podsjeća Čular, predsjednica ima na to pravo i trebala bi ga, kaže, i iskoristiti.

- Već jučer mi se učinilo da nešto u pregovorima ne štima, jer nije objavljena odluka o imenu novog premijera, a moje je mišljenje da gospodin Petrov osobno nije spreman još uvijek preuzeti ulogu mandatara nove Vlade i da je na tome ustvari i zapelo – zaključio je Čular.

25. travanj 2024 14:56