Hrvatska
StoryEditor

Poljoprivredna komora i Agroklub: 11 pitanja o budućnosti proizvodnje hrane u Hrvatskoj

13. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i Agroklub pozvali su u utorak političke opcije da detaljno predstave agrarne programe i uputili im 11 pitanja o budućnosti proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

Predsjednik HPK Matija Brlošić i predstavnica portala Agroklub Ivana Nađ podsjećaju kako je u registar hrvatskih poljoprivrednika upisano oko 176 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, a  poljoprivredni proizvođači čine oko 15 posto biračkog tijela.

Njih uz ostalo zanima koje će mjere političke opcije koje se nadmeću na izborima, poduzeti kako bi u stavili u funkciju neobrađeno državno i privatno poljoprivredno zemljište te kako će poboljšati trženje primarnih poljoprivrednih proizvoda. S obzirom da su uvozni proizvodi često nelojalna konkurencija domaćim, HPK i Agroklub pitaju kojim će se potezima porezne politike povećati konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Brlošić upozorava da je stopa od 25 posto PDV-a prevelika i da sve države u okruženju imaju dva ili tri puta niže stope. Pitanje je kako naši proizvođači u takvim uvjetima mogu biti konkurentni, kaže on. Smatra da u Hrvatskoj netko koči trženje poljoprivrednih proizvoda, jer OPG-ovi nemaju skladišne kapacitete što neki lobiji koriste pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati svoje proizvode, često po najnižim cijenama u okruženju.

HPK i Agroklub stoga pitaju političke opcije kojim konkretnim mjerama misle potaknuti i regulirati preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda na OPG-ima. Pitaju i kako planiraju zadržati mlade u ruralnim područjima kroz sustave potpora i prostorne planove, kako vide ulogu HPK i Poljoprivredno-savjetodavne službe te kako misle potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača. Pri tome ističu da u Hrvatskoj postoji više od tisuću razjedinjenih poljoprivrednih udruga,  bez većeg utjecaja na političke odluke. 

Komoru i Agroklub zanima i smatraju li stranke da raspolažu s dovoljno kvalitetnog kadra za vođenje poljoprivrede te koga smatraju poželjnim kandidatom za ministra poljoprivrede.  Mato Brlošić kaže da sva ta pitanja proizlaze iz višegodišnjeg iskustava poljoprivrednika, postavljana su i ranije, ali su odgovori stizali rijetko ili nikada. 

- Prema odgovorima koje očekujemo moći ćemo vidjeti što političke opcije nude i na osnovu njihovih programa biračima omogućiti da donesu odluku, istaknuo je Brlošić. 

24. travanj 2024 23:56