Hrvatska
StoryEditor

Poljoprivredna komora se buni jer su poticaji isplaćeni, a njoj nije uplaćen doprinos

01. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) upozorila je da se Vlada ne drži postojećeg zakona o HPK te se pitaju smiju li članovi Vlade kršiti zakone.

Tajnik HPK Damjan Bogdanović istaknuo je na konferenciji za novinare kako je u zakonu o HPK definirano da je Agencija za plaćanje u poljoprivredi obavezna obustaviti komorski doprinos za HPK pri svakoj isplati poticaja i to u visini od 0,5 posto, no prilikom zadnje isplate poticaja taj komorski doprinos nije obustavljen i nije isplaćen na račun HPK. Riječ je, kako je rekao Bogdanović, o iznosu od oko 4 milijuna kuna. Budući da je zakon o HPK još važeći, mora se kao takav i primjenjivati, istaknuo je Bogdanović.

Napominje i kako postoje mnogi zakoni s kojima se hrvatski poljoprivrednici ne slažu, ali ih poštuju te tako očekuju i da pojedini članovi Vlade, odnosno resorni ministar poljoprivrede, usprkos tome što se ne slaže s njim, poštuje zakon dok god je on na snazi.Podsjetio je da je Vlada nedavno u hitnu proceduru uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori kojim se mijenja postojeći način financiranja Komore, odnosno ukida se komorski doprinos te se predviđa tiho umiranje HKP jer neće imati sredstava za rad.

To je prvi zakon vezan uz poljoprivredu koji je predložila ova vlada i to po hitnoj proceduri, bez obzira na to što ima mnogo hitnijih problema u poljoprivredi, napominju iz HPK.Ističu također da novi zakon još uvijek nije donesen te da je na snazi postojeći koji treba poštovati.

19. travanj 2024 18:17