Hrvatska
StoryEditor

Polovica kredita za javnu nabavu otišla HAC-u

30. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Državne institucije, javna poduzeća, jedinice lokalne i područne samouprave postupkom javne nabave u 2011. tražile su i dobile kredite ukupne vrijednosti više od 3,3 milijarde kuna, što je 1,3 milijarde kuna više u odnosu na godinu ranije.

Naručitelji i dalje nisu ažurni u objavljivanju rezultata nadmetanja zbog čega je 31 posto provedenih nadmetanja, odnosno iznos kredita koje država nabavlja, ostao u potpunosti nepoznat javnosti. Analizu javne nabave kredita i ostalih bankarskih usluga treću godinu za redom provodi tvrtka Briefing e-servisi, na osnovu dokumenata objavljenih u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Od 117 poziva na nadmetanje i obavijesti o početku postupka javne nabave, koliko ih je obuhvaćeno analizom, objavljena je 81 obavijest o sklopljenim ugovorima ili 69 posto.

Prema dostupnim i obrađenim podacima u analizi ukupan broj naručitelja koji su tražili kredite i ostale bankarske usluge putem javne nabave povećao se za 19 posto u odnosu na 2010. na 101. Hrvatske autoceste su naručitelj s najvećom ugovorenom ukupnom vrijednosti ugovora za nabavu kredita i ostalih bankarskih usluga od 1,71 milijardu kuna na temelju šest sklopljenih ugovora. Zagrebački holding najveći je pojedinačni naručitelj po broju objavljenih poziva na nadmetanje (šest poziva).

Ponuditelj s najvećim ukupnim iznosom ugovorenih kredita je Zagrebačka banka koja je sklopila 15 ugovora ukupne vrijednosti 1,48 milijardi kuna ili 44,65 posto od ukupne nabave kredita i ostalih bankarskih usluga. Ponuditelj s najviše sklopljenih ugovora za kredite i bankarske usluge je Privredna banka Zagreb (17 ugovora) ukupne vrijednosti 1,22 milijarde kuna ili 36,80 posto, te zauzima drugo mjesto (iza Zagrebačke banke) prema ukupnoj ostvarenoj vrijednosti ugovora za nabavu kredita i ostalih bankarskih usluga. Najviše sredstava za kreditiranje i ostale bankarske usluge odnosi se na kredite čija namjena nije navedena 1,94 milijarde kuna ili 49,38 posto.

16. travanj 2024 03:02