Hrvatska
StoryEditor

Pomoći ćemo studentima u prvim koracima prema poduzetništvu

28. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Studentskom centru u Zagrebu organizirala je druženje studenata i poduzetnika u sklopu aktivnosti Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora.

Projekt je to namijenjen studentima završnih godina studija, osmišljen kao virtualna platforma na kojoj studenti mogu uz pomoć iskusnih mentora razvijati svoje poslovne ideje i postati poduzetnicima i prije završetka studija. Studentima uključenim u projekt, na raspolaganju su program mentorstva i podrška pri razradi poduzetničke ideje te mogućnost početnog financiranja studentskih poduzeća.

Cilj projekta je razvoj studentskog poduzetništva, usvajanje poduzetničkih vještina te pružanje potpore studentskim poduzećima u prvoj godini poslovanja. Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora obogaćuje sustav akademskog obrazovanja praktičnim dijelom koje nadopunjuje teoretsku podlogu i ubrzava proces adaptacije studenata za konkretne potrebe na tržištu rada. Povezivanjem visokoškolskih institucija s poslovnim sektorom, kod studenata se potiče poslovna aktivnost i stvaranje poduzetničkog razmišljanja. U Mrežu studentskih poduzetničkih inkubatora trenutno je uključeno ukupno 122 mentora, 27 visokoškolskih institucija te sedam poduzetničkih potpornih institucija. 

Podršku projektu dao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je pohvalio nastojanja da se studenti uključe u poduzetničke vode i da se okušaju kao poduzetnici.- Mnogi svjetski projekti kao Microsoft, Facebook i mnogi drugi nastali su kao studentski startupovi. Mi želimo da naši studenti osmisle neki takav projekt i da ga pokrenu. Mi im stavljamo na raspolaganje naše resurse i nadam se da ćemo uskoro pronaći neki jako uspješan projekt.

Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, državne agencije koja ujedno provodi aktivnosti Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora prilikom obraćanja studentima osvrnuo se na pomoć koja ima je na raspolaganju. - Svaki početak je težak, pa tako i stvaranje tvrtke. Državne institucije imaju dužnost i odgovornost pružiti podršku mladim poduzetnicima u njihovom najosjetljivijem trenutku poslovnog stasanja. HAMAG-BICRO sa zadovoljstvom izvršava tu zadaću putem Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora kao kvalitetne virtualne platforme za razvijanje studentskih poduzeća. Nedavnim spajanjem HAMAG INVEST-a i BICRO-a stvorena je još učinkovitija potporna baza za studente usmjerene na inovacije jer je tim činom HAMAG-BICRO kao institucija dodatno oplemenjena bitnim elementom koji predstavlja preduvjet za razvoj svakog društva – sustavom razvoja inovacija – zaključio je Liović.

Svoja poslovna iskustva i izazove s kojima su se u prvim danima poslovanja susreli, sa studentima su podijelili Doris Pinčić i Robert Kurbaša, glumci i vlasnici zabavno-edukativnog centra Kupid d.o.o., Mario Žderić, direktor start up tvrtke XEE Tech - Mobilne aplikacije d.o.o. koja je već osvojila srebrnu medalju na 37. hrvatskom salonu inovacija - INOVA 2012 za projekt ‘9pm‘, Marina Orsag, stand up komičarka i suosnivačica prvog hrvatskog i regionalnog kluba komedije Studio Smijeha, Petar Šimić, jedan od osnivača udruge eSTUDENT i glavni direktor tvrtke Primacošped, Tihana Šenjug iz udruge eSTUDENT koja je predstavila aktivnosti Udruge i devetogodišnji projekt Business Plan Contest te Mario Pavić, predstavnik studentskog tima, jedan od autora sustava Croatia Rescue koji je osvojio prvo mjesto na ovogodišnjem natjecanju Business Plan Contest. Zajednička poruka svih sudionika bila je da su upornost, vjera u sebe, spremnost na učenje i brzo reagiranje na promjene na tržištu glavni preduvjeti za poslovni uspjeh.

20. travanj 2024 02:55