Hrvatska
StoryEditor

Poplave: neočekivani poticaj za mnoge sektore

24. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Iako su analitičari oprezni s prvim prognozama, očito je da će katastrofalne poplave koje su poharale regiju poprilično izmijeniti i njeno ekonomsko lice: prema nekim procjenama, Srbiji i BiH trebat će pet do deset godina za oporavak ionako krhkoga gospodarstva. U Hrvatskoj je situacija nešto bolja, ali poljoprivreda je pretrpjela udarac čija će se cijena izražavati u desecima milijuna eura.

- Poplave bjesne u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, a situacija je najkritičnija u posljednje dvije zemlje. Iako je još rano za procjene negativnih efekata koje bi mogle imati za ekonomsku aktivnost, za pretpostaviti je da će se ponajviše odraziti na poljoprivredi - ocijenili su analitičari Erste banke. Kao najranjiviju pritom izdvajaju Srbiju, u čijem BDP-u poljoprivreda sudjeluje s 11 posto, a osim toga tu su i veliki rizici za energetsku infrastrukturu budući da na Termoelektranu Nikole Tesle u Obrenovcu otpada više od 20 posto proizvodnih kapaciteta. Ozbiljnija šteta značila bi opasan udarac proizvodnji energije i veću ovisnost o uvozu.

- Procjene kretanja BDP-a za sve tri zemlje podložne su riziku smanjenja, a to posebno vrijedi za Srbiju. Fiskalne pozicije također se sve više sužavaju - komentiraju analitičari.Ipak, havarija bi mogla imati i neke neočekivane efekte - golemi odjek koje su humanitarne akcije imale diljem zemlje mogao bi se pozitivno odraziti i na promet u trgovini na malo. Flaširana voda, konzervirana hrana, higijenske potrepštine nestajale su s polica trgovina, čime bi se mogao nastaviti pozitivan niz koji hrvatska statistika bilježi od početka godine.Povezano s tim očekuju se i bolji prodajni rezultati za trgovce, farmaceute, proizvođače opreme za obranu od poplava koje mogu ponuditi ono čega prema stanju na terenu Hrvatskim vodama trenutačno najviše nedostaje - vreće s pijeskom.

Također, tu su nove prilike za građevince, ali i tvrtke za sanaciju okoliša, kojih je u Hrvatskoj stotinjak. Novi poslovi smiješe se i proizvođačima pesticida i drugih agrokemijskih proizvoda. Osim klasične obnove i sanacije poplavljenih objekata, postavlja se pitanje efikasnosti zečjih nasipa. Kao alternativa javljaju se investicije u mobilne metalne ograde, kakvima se hvale austrijski građevinci.

Nova zapošljavanja na sanaciji terena i otklanjanju posljedica poplava u sljedećih šest mjeseci uklonit će 945 ljudi s popisa nezaposlenih. Trošak od 3536 kuna snosit će država, a na raspolaganju su osim proračunskog novca i sredstva iz EU.

- Brojni su sektori koji bi mogli dobro iskoristiti ove tragične događaje kao neočekivani poticaj. U tom smislu i od Vlade najavljeni javni radovi doista su kao stvoreni za ovakve okolnosti, ali premalo je organiziranosti, a previše parcijalnih i privatnih interesa, koji će i ovaj put prevladati, pa nažalost očekujem da će oporavak trajati strašno dugo - komentira nezavisni analitičar Roman Rinkovec.

S njegovom ocjenom da će politički šminkeraj koji gledamo ovih dana brzo biti zaboravljen, a jedino što je u svemu doista vrijedno iskrena je pomoć koju pružaju brojni pojedinci, slažu se mnogi. 

HRVATSKE VODE:

Hrvatske vode raspolagale su količinom od preko 1.900.000 vreća, što je inače i više nego dovoljna količina vreća za potrebe obrane od poplava za područje cijele Republike Hrvatske tijekom jedne ‘normalne‘ godine, kažu. Vreće se nabavljaju putem otvorenog postupka javne nabave, dok se u iznimnim situacijama, a sukladno zaključcima sa Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske, mogu nabaviti i putem pregovaračkog postupka bez prethodne objave iz razloga iznimne žurnosti. U skladu s postupcima nabave, dosadašnji dobavljači vreća bili su s područja Hrvatske.

26. travanj 2024 03:31