Hrvatska
StoryEditor

Porasla maloprodaja u lipnju

14. Kolovoz 2013.

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u lipnju je u odnosu na svibanj bio nominalno i realno veći za 0,9 posto, dok je na godišnjoj razini nominalno povećan za 4,6 posto, a realno za 2,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o prometu trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u lipnju u odnosu na svibanj nominalno porastao u većini struka.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 37,4 posto, promet je u lipnju u odnosu na svibanj nominalno povećan za 3,6 posto.

U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 20 posto, promet je nominalno porastao za 6,4 posto.

Tijekom lipnja, u odnosu na svibanj, postotno je najviše pala prodaja računalne opreme, knjiga, novina, igri i igračaka, cvijeća, sadnica, satova i nakita i to za 12,9 posto.

Na godišnjoj razini, u lipnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji lipanj, nominalni promet najviše je porastao u prodaji vozila i dijelova, za 26 posto. Promet u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama porastao je za 16,2 posto, a tekstila, odjeće, obuće i kožnih proizvoda prodano je 13,6 posto više.

U trgovačkim strukama s najvećim udjelom u maloprodaji, promet u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama porastao je za 1,8 posto, a promet motornih goriva i maziva nominalno je veći 2,9 posto.

26. travanj 2024 17:35