Hrvatska
StoryEditor

Porez na nekretnine mogao bi ugroziti investicije u turizmu

24. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma objavila je u priopćenju da bi donošenje Zakona o porezu na nekretnine domaćim hotelijerima donijelo povećanje troška od 2,5 pa do čak 5 puta u odnosu na iznos koji sada odvajaju na ime komunalne naknade.

Iz HUP-a kažu da su ove podatke pokazale simulacije koje su proveli. - Simulacije su rađene na osnovi prilično šturih, no javno iznesenih informacija Ministarstva financija prema kojoj bi se za djelatnost ugostiteljstva umjesto komunalne naknade plaćao porez na nekretnine po stopi od 1,5 posto na poreznu osnovicu koju čini 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine umanjene za poreznu olakšicu od 60 posto - stoji u priopćenju.

U HUP-Udruzi ugostiteljstva i turizma napominju da bi takav porez destimulirajuće djelovao na ulaganja u jedan od najperspektivnijih sektora domaćeg gospodarstva jer bi, uz neodrživ rast poreznog opterećenja na poslovanje, svakim renoviranjem ili obnovom hotela investitor bio opterećen dodatnim iznosom poreza kroz povećanje vrijednosti nekretnine.

- Pošto su rezultati simulacija u potpunoj suprotnosti s dosadašnjim tvrdnjama iz Ministarstva financija prema kojima iznos poreza na nekretnine ne bi trebao premašiti iznos komunalne naknade, u HUP-Udruzi ugostiteljstva i turizma apeliraju na Ministarstvo financija i Vladu da se hitno očituju o donošenju Zakona o porezu na nekretnine - piše u HUP-ovom priopćenju.

20. travanj 2024 14:40