Hrvatska
StoryEditor

Porezna uprava ‘spremnija za razmjenu informacija‘ s EU

09. Srpanj 2014.

Hrvatska Porezna uprava dovršila je projekt kojim je omogućen razvoj EU sustava za razmjenu informacija u području oporezivanja, a koji je s više od 200 tisuća eura financiran iz IPA 2010 programa Europske unije.

Projekt "Jačanje kapaciteta hrvatske Porezne uprave za daljnji razvoj EU sustava za razmjenu informacija" provodio se od siječnja ove godine u suradnji s austrijskom Agencijom europskih integracija i gospodarskog razvoja, kao twinning light partnerom, a vrijedan je 222.222 eura.

Europska komisija, prema riječima Mirelle Rašić iz Predstavništva EK u Hrvatskoj, daje sve veći značaj poreznoj politici, posebno u dijelu sprečavanja neplaćanja poreza, u sklopu mjera za rješavanje gospodarskih problema. Pritom je Rašić iznijela podatak da se godišnje na razini EU ne naplati oko milijardu eura poreza, a još približno 860 milijuna eura iznose porezne prijevare.

Glavni cilj ovog projekta bio je upravo ojačati kapacitete hrvatske Porezne uprave u razmjeni poreznih informacija s ostalim nacionalnim sustavima u EU kako bi se izbjegla i porezna evazija.

Tijekom provedbe unaprijeđen je IT sustav Porezne uprave u cilju razvoja i implementacije sustava za razmjenu informacija EU, imajući u vidu obveze Porezne uprave u osiguranju pune operativne provedbe i funkcionalnosti tog sustava, kao i učinkovitu administrativnu suradnju s ostalim članicama EU i Općom upravom za poreze i carinsku uniju EK (tzv. DG TAXUD).

Među ostalim, u sklopu ovog projekta provedena je i edukacija djelatnika Porezne uprave posebice onih iz službi zaduženih za IT, međunarodnu razmjenu informacija i povrat PDV-a inozemnim poduzetnicima.

Zemlja partner hrvatskih poreznih vlasti u ovom je projektu, kao i u još desetak ranijih projekta, bila Austrija, a Georg Diwald iz austrijskog veleposlanstva u Zagrebu ukazao je na važnost funkcionirajućeg poreznog sustava za investicijsku klimu.

Podsjetio je da je Austrija najveći pojedinačni ulagač u Hrvatsku, u kojoj djeluje 700-tinjak tvrtki iz te zemlje, koje se, kako kaže, svakodnevno susreću s izazovima u poslovanju. Dobar i funkcionirajući porezni sustav bio bi od ključne pomoći ne samo njima, kao stranim, već i domaćim investitorima, ali i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu, istaknuo je.

01. svibanj 2024 09:32