Hrvatska
StoryEditor

Porezne promjene udar su na dioničarstvo i poduzetništvo

10. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

U novom broju Lidera Ivica Grčar razgovarao je s Hrvojem Arbutinom, pročelnikom Katedre za financijsko pravo i poreze na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Arbutina je specijaliziran za poreze na dohodak, na dobit i međunarodno porezno pravo.

Koautor je ‘Poreznog leksikona‘ i ‘Osnova međunarodnoga poreznog prava‘ te suautor više udžbenika zajedno s ostalim profesorima s Katedre. Prof. Arbutina će na 50. susretima pravnika u gospodarstvu u Opatiji od 9. do 11. svibnja predstaviti što donose porezne promjene. Razgovor smo počeli o predloženim izmjenama Općega poreznog zakona.

U razgovoru za Lider rekao je kako je načelno moguće Općim poreznim zakonom proboj pravne osobnosti (jamstvo članova društva kapitala privatnom imovinom za dugove društva) u poreznom smislu urediti drugačije nego je to uređeno Zakonom o trgovačkim društvima. No, drugo je pitanje, upozorava Arbutina, kakva se time šalje poruka ulagačima.

Kada je riječ o povećanju PDV-a, Arbutina je rekao kako se zbog nedostatka novca za financiranje države morala  povećati stopa toga prema prihodima najizdašnijeg poreza. No, smatra da će učinci povećanja stope biti dovedeni u pitanje smanjenjem stope u ugostiteljstvu, ali to treba pričekati i nakon objavljivanja prvih podataka točno analizirati.

24. travanj 2024 12:39