Hrvatska
StoryEditor

POS plus će biti od koristi građevinskoj industriji

23. Siječanj 2013.

- Pozdravljam sve mjere koje će potaknuti promet neprodanim stanovima i omogućiti nove investicije u stanogradnju, rekao je za Hinu predsjednik Udruge poslodavaca graditeljstva Zdenko Karakaš zamoljen za komentar obnove programa poticane stanogradnje (POS) i najave programa POS plus.

POS plus bio bi od pomoći građevinskoj industriji jer prvo treba prodati nove, nekorištene stanove da bi se mogli graditi novi, kaže Zdenko Karakaš.

Eventualni budući novi zamah stanogradnje, po njegovim je riječima, velika prilika za hrvatsko gospodarstvo, koje u novi stan može ugraditi i do 97 posto domaćih komponenti.

Karakaš upozorava da je stambena politika u zadnjih 20 godina zanemarivana, što je dovelo do toga da obitelji teško mogu kupiti stanove, a stambena gradnja kao gospodarska djelatnost je u kolapsu.

To je suprotno tradiciji razvijenih europskih zemalja koje stambenom zbrinjavanju građana pridaju veliku važnost pa je i poticana stanogradnja čvrsti dio ukupne stambene politike, uz razvijeno i regulirano tržište stanova za najam koje u Hrvatskoj nije ni u povojima, kaže Karakaš.

Cilj programa POS plus koji je jučer predstavila resorna ministrica Anka Mrak Taritaš, je građanima omogućiti kupnju novih nekorištenih stanova na tržištu po povoljnim uvjetima i to po modelu POS-a. Trebao bi krenuti krajem prve polovice ove godine, nakon što Ministarstvo završi pregovore s bankama koji su u tijeku.

Riječ je o modelu financiranja kupnje novih nekorištenih stanova s čistim papirima koji se nude na tržištu, gdje će kupac sklapati ugovor o kupnji takvog stana s APN-om po modelu POS-a to jest po povoljnim uvjetima, a država će regulirati odnose s bankama i prodavateljima. Različite procjene ukazuju da je takvih stanova u Hrvatskoj oko 20 tisuća.

Država planira i oživljavanje programa POS u kojem država gradi stanove, a građani kupuju po uvjetima povoljnijim nego na tržištu, uz nepromijenjene uvjete od početka do kraja otplate i ratu približnu najamnini.

Da je stanogradnja u Hrvatskoj u krizi, iz mjeseca u mjesec pokazuju podaci službene statistike.

Prema najsvježijim podacima, odobrenjima za gradnju izdanima u studenom prošle godine predviđena je gradnja 673 stana, što je za 30,5 posto manje u odnosu na studeni 2011. godine.

Potkraj rujna prošle godine, poduzeća s više od 20 zaposlenih gradila su 4.582 stana, što je za 12 posto manje nego u isto vrijeme 2011. godine.

25. travanj 2024 12:58