Hrvatska
StoryEditor

Poskupljuje liječenje, HSU će u Saboru tražiti opoziv ministra Nakića

25. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Otklonjene su sve dvojbe hoće li poskupiti zdravstvena zaštita. Ministar zdravstva Dario Nakić je predložio a Vlada prihvatila izmjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Izmjenama je predviđeno povećanje maksimalnog iznosa participacije s dvije na tri tisuće kuna, a novost je i da će se plaćati pregled na Hitnom prijemu utvrdi li se da zdravstveno stanje pacijenta nije bilo ugroženo.

Ministar Nakić izmjene Zakona komentirao je ovako: - Naš cilj nije ubiranje dodatnih prihoda od ljudi, nego da ljudi koji su doista hitni slučaj dobiju na vrijeme zaštitu. Želimo spriječiti zloupotrebu.

Naravno, nije treblo dugo čekati na odgovor. Naime, Hrvatska stranka umirovljenika najavila je u srijedu da će pokrenuti inicijativu za opoziv ministra zdravlja Darija Nakića, zbog odluka o povećanju maksimalnog iznosa participacije za bolničko liječenje i uvođenja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijemu.

- Poskupljenje maksimalnog iznosa participacije za bolničko liječenje s dvije na tri tisuće kuna te uvođenje naknade za pregled u hitnom bolničkom prijemu su samo uvod u dodatna poskupljenja, čiji je krajnji cilj privatizacija zdravstvenih usluga i dodatno bogaćenje već bogatih, tvrde iz HSU-a.

Uvjereni su da slučajna Vlada "na čelu s premijerom koji je iz farmaceutske industrije instaliran na najodgovorniju poziciju u državi" povlači poteze koji isključivo idu na štetu građana, te najavljuju kako će u Saboru pokrenuti inicijativu za Nakićev opoziv.

25. travanj 2024 06:46