Hrvatska
StoryEditor

Poskupljuje odvoz otpada, napušta se sustav koncesija

04. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode danas je održana konferencija povodom izrade Nacrta prijedloga Zakona o otpadu. Do izmjena je došlo zbog usklađivanja Zakona s Okvirnom direktivom o otpadu EU.

Ono što ovaj Nacrt donosi je obveza primarne selekcije otpada i naplata prema količini i volumenu. Cilj novog Zakona je da se do 2013. barem 25 posto selektivnog odlaganja biootpada sanira. Iz Ministarstva očekuju kako će se do 2018. svi deponiji sanirati te da će se uvesti integrirani sustav gospodarenja otpadom. Prema ovom Nacrtu domaćinstva će morati odvajati papir, staklo, plastiku, metal i tekstil.

Uvođenje viših standarda zaštite okoliša u gospodarenje otpadom povećava trošak odvoza otpada. Iz Ministarstva poručuju da je radi toga uveden način naplate po volumenu i količini kako bi se motivirali građani da se izdvaja što više korisnog otpada koji ima svoju cijenu na tržištu. Time će se smanjiti dio troškova jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća jer će se ti troškovi moći nadoknaditi kroz prodaju otpada kao sirovine. No bez obzira na to, ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy naglašava kako će cijena odvoza otpada rasti.Otpad je najveći okolišni problem i iako su u tom segmentu uložena velika financijska sredstva još uvijek u Hrvatskoj nema kvalitetnog sustava odvoza otpada.

Iz Ministarstva poručuju kako su svjesni da će Zakon o otpadu izazvati brojne polemike i otpore pogotovo kod jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća. No naglašavaju ukoliko se ne ispune ciljevi koji su preuzeti iz Europskih direktiva Hrvatska financijski neće moći podnijeti penale. Ministrica Holy navodi primjer Italije koja nije uspjela izvršiti zadane ciljeve vezane uz jedno nesanirano odlagalište otpada te je radi toga plaćala penale od milijun eura dnevno. Davor Škrlec iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode naglašava da je cilj ovog zakona spriječit nastanak otpada koji se treba generirati, postići što manji broj odlagališta te sanirati otpad na mjestu nastanka. Otpad koji će se razvrstavati postat će koristan nusproizvod koji se može izvoziti.

Ovaj Zakon je samo jedna u nizu mjera za uspostavu sustavnog gospodarenja otpadom. Holy kroz 10 dana očekuje i prijedlog izmjene strategije gospodarenja otpadom koji će sadržavati kartu gospodarenja otpadom. Tu će biti definirane lokacije centara za gospodarenje otpadom, ali i druge otpadne infrastrukture. Tako se više neće događati da u stambenom području nastane zona za gospodarenje otpadom. Odredit će se konkretne zone gdje se mogu biti građevine za gospodarenjem otpadom u gospodarskim i komunalnim zonama. Novim prijedlogom Zakona o okolišu napušta se sustav koncesija i uvodi se sustav temeljen na tržištu. Postojeće koncesije ostaju na snazi do njihova isteka, a sakupljači otpada koji nemaju koncesije morat će prikupljeni otpad dostaviti onima koji imaju koncesije.

Novim prijedlogom Zakona bolje je razrađen postupak i sadržaj davanja dozvola za koncesije. Iako postoje odredbe koje se ne mogu mijenjati zbog uredbi EU, iz Ministarstva poručuju kako su se uglavnom uspjeli usuglasili oko Nacrta prijedloga Zakona o otpadu. Fond za zaštitu okoliša će financijski pomagati implementaciju sustava za nabavu i komponente za selekciju otpada. Namjeravaju se osloniti i na dodatna sredstva iz EU te već sada u ministarstvu rade na projektima koji će im omogućiti povlačenje sredstava iz strukturnih fondova.

18. travanj 2024 12:47