Hrvatska
StoryEditor

Poslodavci zadovoljni organizacijskim sposobnostima zaposlenika

23. Studeni 2015.

Iako se u Hrvatskoj djelatnike sustavno ne podučava organizacijskim vještinama, čak 58 posto poslodavaca u malom i srednjem poduzetništvu svoje djelatnike smatra vrlo dobro organiziranima, pokazuje istraživanje koje je proveo Organizacijski institut.

Prema tom istraživanju provedenom na 150 malih i srednjih tvrtki s područja cijele Hrvatske, odnosno po 30 tvrtki iz pet regija, prosječnog djelatnika u malim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj većina poslodavaca, njih 58 posto, ocjenjuje vrlo dobrim. Odličnu ocjenu svojim je djelatnicima dalo 7 posto poslodavaca, a trojku 35 posto.

- Unatoč stereotipima koji prate stanovnike pojedinih dijelova zemlje, većih razlika u rezultatima iz različitih regija nema. Jednake ocjene na pitanja o organiziranosti svojih djelatnika daju poslodavci na jugu i sjeveru zemlje, navode iz Organizacijskog instituta.

Iako su zaposlenicima dali visoke ocjene za organiziranost, 23 posto ispitanih poslodavaca ipak je priznalo da s realizacijom projekata kasni zbog loše organizacije. Pritom najviše krive vlastite radnike (30 posto), nešto manje državu (28 posto), a najmanje klijente (12 posto), dok još 30 posto ispitanika podjednako krivi zaposlenike, državu i klijente.

Istraživanje je pokazalo i da čak 92 posto obuhvaćenih poslodavaca smatra da bi bilo korisno djelatnike educirati o organizacijskim vještinama, no istodobno njih 30 posto svoje djelatnike ni na kojiih  način nije tome podučavalo. Pritom su u razgovoru mnogi od njih isticali da bi se organizacijske vještine trebale steći već kroz formalno školovanje.

- To bi omogućilo svakom djelatniku da univerzalne obrasce organizacije jednostavno primijeni na radnom mjestu. Ovako se organizacija svakog sustava razvija u hodu i njezini se nedostaci ozbiljno uočavaju tek kad poduzeću akumuliraju veću štetu, kaže Kristina Brkić, koja je provela istraživanje.

20. travanj 2024 09:01