Hrvatska
StoryEditor

Poslodavcima dodijeljene nagrade Ključna razlika

08. Srpanj 2014.
Piše:
Miro Soldić

Uz pokroviteljstvo Ministarstva rada i mirovinskog sustava po treći put je održana svečana dodjela nagrada Ključna razlika. Nagrada identificira i promovira poslodavce koji potiču raznolikost u radnom okruženju, a dodjeljuje se u četiri kategorije: opća ravnopravnost, ravnopravnost spolova, dobna ravnopravnost i ravnopravnost osoba s invaliditetom.

Ovogodišnji dobitnici su Pliva Hrvatska za opću ravnopravnost, Act Konto za ravnopravnost osoba s invaliditetom, Ernst and Young za ravnopravnost spolova te Ciklopea u kategoriji dobne ravnopravnosti.

U uvodnom govoru ministar Mrsić kazao je kako mu je drago da se razlike koje se uočavaju prihvaćaju kao nešto što je normalno i uobičajeno, a ne iznimka. Društveno odgovornu poslovnu politiku moramo promovirati jer raznolikost u samoj tvrtci otvara mogućnosti i širinu koje nema kad je sve jednoliko i ujednačeno. Drago mi je da su ove godine na natječaj za nagradu osim velikih kompanija odazvalo i puno malih poslodavaca koji prepoznaju da je raznolikost bitna – istaknuo je Mrsić.

Promicanje raznolikosti ljudskih potencijala nam omogućava da i u našem društvu stvorimo sliku jedinstva i ne gledamo tko je tko i što je što, već da gledamo da li onaj kojeg zaposlimo može izvršiti svoje radne zadatke i može li doprinijeti tvrtci. Ponekad smo suočeni s predrasudama ali treba svima dati priliku da se dokažu – poručio je ministar.Izuzetno mi je drago što ova nagrada doprinosi prepoznavanju pozitivnih primjera u praksi i nadam se da ćemo ubuduće imati još više kandidata za nju – zaključio je Mrsić.

Nakon dodjele uslijedilo je predstavljanje dobrih praksi poslodavaca te predstavljanje aktualnih tema vezano uz razvoj raznolikosti u ljudskim potencijalima. Tom prilikom je privremena ravnateljica, Lidija Hrastić-Novak iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavila novosti Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, prezentirala je rezultate istraživanja o zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama.

Nositelji nagrade i partneri cijelog projekta su Institut za razvoj tržišta rada, portal MojPosao.net, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatski Zavod za zapošljavanje, UNDP Hrvatska i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

20. travanj 2024 14:28