Hrvatska
StoryEditor

Postajemo zemlja u kojoj se može poslovati na bitno drugačiji način

06. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako je ulazak Hrvatske u EU prilika za razvitak hrvatskog gospodarstva jer mijenja naš strateški položaj te postajemo zemlja u kojoj se može na bitno drugačiji način poslovati nego prije.

-Imamo prilike, imamo mogućnosti, Vlada je ponudila jedan set programa, za koje mogu reći da su veoma zanimljivi i nadam se da će i sama provedba biti dobra kao što su i projekti. Velika je prilika za Hrvatsku članstvo u EU, jer mijenja naš strateški položaj. Postajemo zemlja u kojoj se može na bitno drugačiji način poslovati nego što je to bilo prije-rekao je Josipović nakon što je u svom Uredu primio izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice u prigodi gostovanja izvođača Tamburaškog festivala Kulturne federacije u Zagrebu od 5. do 7. srpnja.

Istaknuo je da osobno kani intenzivirati gospodarsku diplomaciju, no da uspjeh toga ovisi o spremnosti gospodarstva da ponudi odgovarajuće programe. 

-Ja tu mogu bit medij- dodao je.

Josipović je naglasio da će se poduzetnici morati snaći na tom području i u novom okruženju. -Bit će tu onih kojima će biti teško ili će biti manje uspješni, ali u načelu ne vidim razloga da hrvatsko gospodarstvo ne iskoristi priliku koja je tu- kazao je.

Vezano uz mjere koje je ponudio na posljednjem zajedničkom sastanku Savjeta za gospodarstvo i Vijeća za socijalnu pravdu, kazao je da se neke ostavaruju, ali i da nešto priprema Vlada.

-One su tu, ponuđene su, mislim da su dobro prihvaćene, sad je samo stvar realizacije-, ustvrdio je.

Problemom smatra činjenicu da će se ponovno ići u rebalans, naglasivši pritom da, ‘budući da smo svjesni da smo u gospodarskoj krizi, moramo prilagoditi svoje troškove realnim mogućnostima‘.

U nova zaduženja treba ići, ustvrdio je, ‘samo ako su nužna, no to treba učiniti po što povoljnijim uvjetima‘.

Josipović također smatra da je najavljeno davanje hrvatskih autocesta u koncesiju nužan potez da se zatvori rupa u proračunu. 

-Da li su uvjeti i kako će izgledati ugovor, ne znam detalje- zaključio je.

20. travanj 2024 01:24