Hrvatska
StoryEditor

Potpisan ugovor o gradnji skladišta u Škrljevu vrijedan 273,6 milijuna kuna

19. Srpanj 2016.

Ugovor o građenju lučkog pozadinskog skladišta Škrljevo u slobodnoj zoni Luke Rijeka u Škrljevu pokraj Bakra vrijedan 273,58 milijuna kuna, potpisali su u utorak predstavnici Luke Rijeka sa zajednicom ponuditelja GP Krk, Viadukt i G.P.P. Mikić kao izvođačima.

Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju i modernizaciju postojećih skladišta i nadstrešnica i izgradnju novih, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih i izgradnju novih infrastrukturnih kapaciteta kao što su prometne i manipulativne površine, industrijski kolosijeci, energetska infrastruktura, trafostanice, vodovod i kanalizacija i drugo.

Ugovoreni rok dovršetka gradnje, koja treba početi u sljedećih mjesec dana, je 14 i pol mjeseci.

Potpisan je i ugovor o nadzoru nad građenjem s tvrtkom Investinženjering iz Zagreba.

Predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić kazao je da je financiranje projekta omogućeno dokapitalizacijom prošle godine izdavanjem nove emisije obveznica, čime je prikupljeno oko 300 milijuna kuna.

Pozadinsko skladište bit će potpora kontejnerskom terminalu na Brajdici i novom na Zagrebačkoj obali, koji je u gradnji, a u njemu će se kontejneri puniti, prazniti, prati i popravljati, dodao je. Osim za kontejnerski promet, skladište će se koristiti i za generalni i rasuti teret.

Po Devčićevim riječima, novi terminal donosi i nova radna mjesta, prvi puta nakon niza godina u Luci Rijeka.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković ustvrdio je da je projekt rezultat rada države, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Bitno je integrirati cijeli riječki prometni pravac, rekao je.

Butković je kazao da Hrvatske ceste ove godine trebaju dovšiti imovinsko pravne postupke i drugu pripremnu dokumentaciju za gradnju ceste D-403, od riječke obilaznice do terminala na Zagrebačkoj obali. Nakon toga će se i ta cesta prijaviti za financiranje iz europskih fondova, rekao je.

Naveo je da su zaključeni razgovori s koncesionarom istarskog ipsilona o dovršetku njegove gradnje ali da tehnička vlada nije u mogućnosti mijenjati koncesijski ugovor. Također, rekao je da zasad nema mogućnosti gradnje cjelovite autoceste od Križišća do Žute Lokve te da se u gradnju kreće etapno, i to najprije obilaznice Novog Vinodolskog i da će se to najvjerojatnije obaviti javno-privatnim partnerstvom.

Komentirajući potvrdu o odobrenju Europske komisije za bespovratnih 158 milijuna eura za gradnju dubrovačke zračne luke, rekao je kako je trend u Europskoj komisiji da se ne financiraju gradnje zračnih luka pa ta informacija ugodno iznenađuje.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je gradnja pozadinskog skladišta i smjera razvoja luke u potpunosti u skladu s novim prostornim planom županije i strategijom razvoja. Ustvrdio je da treba krenuti mnogo brže u integraciju prometnica i lučkih kapaciteta kako bi se povećala konkurentnost riječkog prometnog pravca.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da se na tom prometnom pravcu ne temelji samo strategija razvoja Rijeke, nego i PGŽ-a, pa i države.

26. travanj 2024 13:28