Hrvatska
StoryEditor

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji pruge Dugo Selo – Križevci

29. Travanj 2016.

Ugovor o izgradnji i rekonstrukciji pruge Dugo Selo – Križevci, vrijedan 1,24 milijarde kuna, potpisan je danas u sjedištu HŽ Infrastrukture. Projekt je s 85 posto sredstava sufinanciran iz EU-ovih fondova, a uz nazočnost visokih Vladinih dužnosnika te velikog broja gostiju i novinara ugovor su potpisali predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša s predstavnicima domaćeg konzorcija Tomislav Debeljak (DIV), Alen Premužak (Dalekovod), Alen Čović (Zagreb-Montaža).

Istovremeno je potpisan i ugovor s Damirom Stipanovim u ime zajednice ponuditelja koju čine SGS Adriatica i Investinženjering, o provođenju nadzora nad radovima. Ovaj je ugovor vrijedan 14,4 milijuna kuna.

Svečanosti su nazočili prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, kao i šef Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Prvi potpredsjednik Karamarko rekao je da je ovo  veliki dan za Hrvatsku i da treba učiniti sve da se više ne ponovi da budući projekti čekaju sedam i pol godina, kao što je ovaj. Na svečanosti se inače mnogo pričalo o neusklađenoj zakonskoj regulativi koja je mnogo otežala provođenje projekta, pa je i Karamarko u tom smislu napomenuo da je mnogo posla pred ovom Vladom.

Posebno je u tom smislu bio kritičan ministar Tolušić koji je osim objektivnih okolnosti istaknuo i neke naše slabosti, poput slabe komunikacije, što je cijeli proces usporavalo, dok je ministzar Butković spomenuo da je početak gradnje i rekonstrukcije ove pruge zapravo početak projekta nizinske pruge.

Predsjednica Uprave Suša iskoristila je priliku da istakne koliko je problema uočeno dok su radili na ovom projektu, prije svega u zakonskoj regulativi, ali je istaknula i veliki trud ljudi koji su radili na projektu i stvorili jednu novu vrijednost koju može ostvariti samo željeznica.

Šef Predstavništva EK Baričević rekao je da pred Hrvatskom do 2020. stoji mogućnost povlačenja ukupno 900 milijuna eura iz fondova EU za razvoj željezničke infrastrukture, dok je ministar Tolušić rekao kako već sad moramo raditi na tome da u razdoblju od 2020.-2027. Hrvatska može povući više milijardi eura iz tih fondova.

Ocijenjeno je da je ovo velika prilika i za posrnulu hrvatsku građevinsku industriju, ali i za članice konzorcija koje će ovim poslom steći kvalitetne reference. Gradnja i rekonstrukcija pruge Dugo Selo – Križevci počinje u svibnju, a trebala bi biti gotova u veljači 2020. Pruga je duga 38,2 kilometra, a projektirana je za brzinu od 160 kilometara na sat, s nosivošću od 25 tona po osovini.

14. travanj 2024 14:16