Hrvatska
StoryEditor

Potpisana Povelja o učenju za poduzetništvo

23. Listopad 2012.

Na Regionalnom summitu poduzetništva i obrazovanja osam članica Centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe, koji je danas održan u Zagrebu, potpisana je ‘Povelja o učenju za poduzetništvo‘, kojoj je cilj jačanje strukturirane regionalne suradnje u razvoju ljudskih potencijala kao ključnog čimbenika održivog rasta i razvoja.

Povelju su potpisali ministri i njihovi izaslanici resornih ministarstava gospodarstva i obrazovanja iz osam zemalja članica SEECEL-a.- Potpisivanjem te povelje doprinosimo identifikaciji globalnih modela kojima se jača poduzetničko učenje te harmonizaciji politika i praksi članica SEECEL-a u tome području -kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras nakon svečanog potpisivanja.Ta će povelja poslužiti kao alat za provedbu europskih politika i ostvarenje vizije da SEECEL postane međunarodno priznata i učinkovita organizacija, dodao je.‘Povelja za poduzetništvo: temeljna sastavnica za održivi rast i zapošljavanje‘ potvrda je podrške zemalja sudionica sustavnom razvoju cjeloživotnog učenja za poduzetništvo kao ključne kompetencije i jačanju poduzetničkog duha kao prioriteta svojih razvojnih politika, te spremnosti na nastavak međusobne suradnje i promicanje primjera dobrih praksi.

Potpisivanje je organizirano u sklopu održavanja Regionalnog summita poduzetništva i obrazovanja koji je u Zagrebu okupio ministre, njihove izaslanike te predstavnike poslovnih zajednica osam zemalja članica SEECEL-a.

Prethodio mu je okrugli stol na kojemu su ministri i njihovi izaslanici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Turske iznijeli svoja stajališta, strategije, programe i iskustva u području poduzetničkog učenja. Složili su se da je njihov zajednički cilj rast konkurentnosti, inovativnosti, poticanje gospodarstva i rast zapošljavanja, u čemu poduzetničko učenje ima ključnu ulogu. U tome smislu prepoznat je značaj povelje za njihovu daljnju suradnju u tome području.

Jedan od zaključaka skupa, na prijedlog ministra Marasa, jest da se Europskoj komisiji predloži da SEECEL postane peta organizaciju u SBA (Small Business Act) procesu u regiji, uz Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council), IPF (Infrastructure Projects Facility in Western Balkans), Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) i Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).

Summit je održan u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta i SEECEL-a, te uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Europske komisije.Tom prilikom potpisani su i ugovori o sufinanciranju između SEECEL-a i Makedonije i Kosova, čime se u financiranje aktivnosti te organizacije po prvi puta, uz Hrvatsku, uključuju i druge zemlje članice.

24. travanj 2024 07:50