Hrvatska
StoryEditor

Potpise za referendum o braku provjeravat će dvije najsporije institucije

01. Kolovoz 2013.

Vlada je na današnjoj sjednice pustila u proceduru provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje referenduma Građanske inicijative ‘U ime obitelji’.

Podsjetimo, riječ je o zahtjevu za raspisivanjem referenduma o promjeni Ustava s pitanjem: ‘Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?’

Za provjeru 750 tisuća potpisa zaduženi su Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku. Iako će se potpisi provjeravati na slučajnom uzorku, Vlada nije zadala rokove. No, sudeći po dosadašnjim uspjesima dviju institucija, rezultat ne treba očekivati tako skoro. 

Statističari, naime, do danas nisu stigli obraditi sve podatke iz popisa stanovništva iz travnja 2011. A u Ministarstvu uprave još su ‘brži’ - od sredine 2009. broje koliko ljudi radi u državnoj upravi. Nije ih stigao izbrojiti ni Mlakar, niti njegov nasljednik Arsen Bauk. Stoga zaduživanje dviju najsporijih državnih institucija za provjeru potpisa ima i političku težinu. 

26. travanj 2024 06:09