Hrvatska
StoryEditor

Potrošnja porasla 22. mjesec zaredom, raste i zapošljavanje te plaće

03. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

U Hrvatskoj je u lipnju promet u trgovini na malo realno porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je već 22. mjesec kako potrošnja raste, ali sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 0,6 posto, a realno za 2,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,9 posto na godišnjoj razini.

Međutim, u lipnju je promet u trgovini na malo porastao već 22. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

- Premda usporen, i u lipnju je potvrđen neprekinut niz pozitivnih godišnjih stopa koji datira od rujna 2014. Nastavak solidnih pokazatelja podržan je dobrim ostvarenjima u turističkoj sezoni, ali i poboljšanjima na tržištu rada, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U lipnju je zabilježen snažan rast zaposlenosti treći mjesec zaredom. Prema podacima DZS-a, broj zaposlenih u tom je mjesecu porastao za 1,5 posto ili oko 21.000 osoba u odnosu na travanj.

Jačanje potrošnje zahvaljuje se i rastu plaća. Prema podacima DZS-a, u prvih pet ovogodišnjih mjeseci prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.672 kune, što je u odnosu na isto razdoblje lanjske godine realno više za 3,4 posto.

Očekuje se i daljnji rast potrošnje.

- U idućim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnog trenda u prometu u trgovini na malo, a osim dobrih pokazatelja u turizmu, podrška realnom rastu zasigurno će doći i od nastavka negativnih godišnjih stopa inflacije, zaključuju analitičari RBA.

22. travanj 2024 08:41