Hrvatska
StoryEditor

Potrošnja rasla četvrti mjesec zaredom

31. Prosinac 2014.

U Hrvatskoj je u studenom promet u trgovini na malo realno porastao za 2,1 posto na godišnjoj razini, što je već četvrti mjesec zaredom kako potrošnja raste, i to brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenom, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 1,3, a realno 2,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast u odnosu na listopad, kada je potrošnja porasla 0,3 posto, i već četvrti mjesec zaredom kako raste.

"Iako je zabilježen rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, promet u trgovini na malo i dalje je uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada, te je uglavnom usmjeren na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Ističu da je, s druge strane, pozitivan doprinos rastu trgovine na malo na godišnjoj razini došao od rasta broja dolazaka domaćih i stranih turista.

U cijeloj 2014. analitičari RBA očekuju vrlo blagu stopu rasta od 0,2 posto na godišnjoj razini.

"To možemo okarakterizirati i kao stagnaciju prometa u trgovini na malo na razinama oko 20 posto nižim u odnosu na predrecesijsku 2008., pri čemu će negativan doprinos prometu u trgovini na malo i dalje dolaziti od visoke razine potrošačkog pesimizma i slabih izgleda za pozitivne pomake na tržištu rada", zaključuju analitičari RBA.

26. travanj 2024 23:33